Sturgeon o Brexitu: Nezavisnost je rješenje za Škotsku

Škotska nacionalna partija podržava otcjepljenje od Velike Britanije (Reuters)

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije je ozbiljan problem za Škotsku, za koju je jedino rješenje nezavisnost u odnosu na Ujedinjeno kraljevstvo, izjavila je danas škotska premijerka Nicola Sturgeon, prenosi Tanjug.

“Brexit je ozbiljan problem za Škotsku. Jedino rešenje za to je da postanemo nezavisna država”, rekla je Sturdžeon na konferenciji svoje Škotske nacionalne partije (SNP), objavio je Reuters.

Kako je u nedjelju prenio BBC, Sturgeon je izjavila da ne može očekujivati da poslanici njene Škotske nacionalne partije podrže bilo kakav aktuelni oblik dogovora o Brexitu kada bude iznijet u parlamentu.

Ona je rekla da očekuje da će britanska premijerka Theresa May postići “sklepani” dogovor o izlasku iz Evropske unije.

Glasali za ostanak u EU

Takav ishod bi bio neprihvatljiv, naglasila je ona.

U Edinburghu je u subotu održana protestna šetnja za nezavisnost Škotske od Velike Britanije, a prema procjenama, na skupu je učestvovalo oko 20.000 građana.

Učesnici šetnje okupili su se u parku u blizini škotskog parlamenta, a nosili su plave zastave Škotske i kiltove.

Škotska nacionalna partija SNP podržava otcjepljenje od Velike Britanije i ima skoro polovinu mjesta u parlamentu.

Škoti su na referendumu održanom u Velikoj Britaniji 2016. godine glasali za ostanak u Evropskoj Uniji, međutim, Velika Britanija je izglasala izlazak.

Prema istraživanjima, oko 45 odsto Škota želi nezavisnost od Velike Britanije, a premijerka Sturgeon najavila je da će svoj prijedlog o novom referendumu o nezavisnosti objaviti kada budu jasni uslovi Brexita.

Izvor: Agencije