Studenti: Blokada Rektorata ako odluče da Mali nije plagirao doktorat

'Ne želimo da dozvolimo da mala proceduralna greška omogući Siniši Malom da obori odluku koju donese Odbor za profesionalnu etiku', poručuju studenti (Al Jazeera)

Skupina studenata iz pokreta “1 od 5 miliona” najavila je da će blokirati zgradu Rektorata ako 22. studenog Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu donese odluku da doktorat Siniše Malog, ministra financija Srbije, nije plagijat.

Prethodni rok za tu odluku bio je 4. studeni, ali je ona zbog zakonskog roka za žalbe pomjerena, što je naišlo na negodovanje studenata, koji su najprije htjeli blokirati Rektorat već danas. Nakon isprike rektorice Ivanke Popović i konzultacija s profesorima odustali su od toga.

Odluka koju donese Odbor za profesionalnu etiku konačna je. Njome će biti stavljena točka na šest godina dugu aferu, tijekom koje su brojni profesori s beogradskog, ali i sa stranih sveučilišta ukazivali na to da je doktorat Siniše Malog plagijat.

“Mi smo razumni i odgovorni mladi ljudi. Mi se upravo zalažemo za poštovanje zakona. I mi ne želimo da dozvolimo da mala proceduralna greška omogući Siniši Malom da obori odluku koju će da donese Odbor za profesionalnu etiku. Mi smo uvereni da će ta odluka biti prava jer bi sve drugo bilo sramno za Beogradski univerzitet”, kaže studentica Mila Jovanović.

Rektorica poziva na strpljenje

Rektorica Popović ipak poziva da se sačeka što će reći spomenuti odbor.

“Mislim da nije dobro da prejudiciramo šta će ko da radi u kojoj situaciji. Studenti su vam rekli šta će činiti. Mislim da nema potrebe da pravimo određenu tenziju oko toga da ne bi slučajno to bilo interpretirano kao nekakav vid pritiska na bilo koga”, rekla je.

“Koliko je meni poznato, dokumentacija koja stoji na raspolaganju je jako velika, jako opsežna i ono što je moguće, naravno, da odbor sam može da analizira i te sirove podatke koji su dati uz izveštaje. Mislim da imaju sve što im je potrebno da odluku donesu”, dodala je.

Prema njezinim riječima, Univerzitet i akademska zajednica dužni su poštovati odluku “kakva god bude bila”.

Izvor: Al Jazeera i agencije