Stotine Južnokorejaca tužile Samsung

Advokat Ko je kazao da korisnici traže nadoknadu zbog obične štete koju su pretrpjeli (AP)

Više od 500 vlasnika telefona Note 7 tužilo je kompaniju Samsung u Južnoj Koreji zbog kvara na aparatu uslijed kojeg se uređaj pregrijavao i zapalio u nekoliko slučajeva.

Advokat Peter Young-Yeel Ko rekao je da 527 osoba traži nadoknadu od Samsunga zbog troškova koje su imali kada su se vraćali u radnje da zamijene telefone, zbog izgubljenog vremena dok su prebacivali podatke i zbog psihološke štete nastale korištenjem opasnog proizvoda.

Jedan podnosilac tužbe tvrdi da je izgubio hiljade slika s porodičnog odmora, a drugi se vozio osam sati do radnje da bi vratio telefon.

Traže inicijalnu nadoknadu od 500.000 vona (442 dolara) po osobi, a kasnije bi mogli tražiti i više, prenosi Srna agenciju AP.

Povučen s tržišta

“Mi ne podnosimo tužbu radi kaznene odštete od nekoliko stotina miliona dolara, kao što se radi u SAD-u. Tražimo nadoknadu zbog obične štete koju su pretrpjeli korisnici”, rekao je Ko novinarima ispred Centralnog okružnog suda u Seulu.

Telefon Galaxy Note 7 dva puta je povučen s tržišta zbog problema s pregrijavanjem i zapaljivanjem, a Samsung je odlučio da ga potpuno povuče iz upotrebe i obustavi proizvodnju.

Kompanija je kupcima tog uređaja ponudila bilo koji drugi Samsungov telefon uz plaćanje razlike u cijeni ili potpun povrat novca.

Samsung je pripremio i program unapređenja za kupce Notea 7, koji sada mogu dobiti Galaxy S7, a potom ga zamijeniti za S8 ili Note 8 uz plaćanje polovine cijene tog uređaja kada se pojave na tržištu i vraćanje zamjenskog aparata.

Izvor: Agencije