Oglasi

Stotine Jevreja nasilno ušle u Al-Aksu

Od rano jutros u Al-Aksu u pratnji izraelske policije ušla su 653 doseljenika.
Ovaj potez doveo je do povećanja tenzija između muslimana i izraelskih snaga sigurnostiEPA/Ilustracija

Nekoliko stotina jevrejskih doseljenika silom je u nedjelju ušlo u kompleks džamije Al-Akse u Jerusalemu kako bi obilježili praznik Sukot, javlja Anadolija.

"Od rano jutros u Al-Aksu u pratnji izraelske policije ušla su 653 doseljenika", saopćila je Direkcija za religijsku zadužbinu, jordanska agencija koja je zadužena za nadgledanje muslimanskih i kršćanskih religijskih mjesta u Jerusalemu.

Taj potez doveo je do povećanja tenzija između muslimana i izraelskih snaga sigurnosti.

Dolazak pod pratnjom policije

Doseljenici obilježavaju Sukot, praznik koji traje sedmicu, a završit će u nedjelju.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a, s druge strane, Jevreji smatraju da su na tom mjestu nekad postojala dva jevrejska hrama.

To mjesto često je poprište sukobljavanja dvije vjerske skupine posebno iz razloga jer Izraelci najčešće na svetište dolaze pod pratnjom izraelske policije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.