Stone: Obama nadzire gore od Stasija

Oliver Stone je režiser koji se bavio kontraverznim mjestima američke historije (AP)

Američki filmski režiser Oliver Stone izjavio je da je sistem nadzora, koji provodi administracija Baracka Obame, gori od strašne istočnonjemačke tajne policije Stasija.

Na filmskome festivalu u San Sebastianu, gdje je predstavio svoj film Snowden, Stone je kazao kako mnogi u SAD-u žive u iluziji da je Obama čovjek velikog integriteta.

“Baš suprotno, Obama je udvostručio politiku nadzora u odnosu na administraciju Georgea W. Busha”, rekao je Stone, čiji je posljednji film, biografski politički triler o Edwardu Snowdenu, bivšem zaposleniku Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) otkrio goleme razmjere američkog programa tajnog nadziranja prije tri godine.

Autor filmova Vod smrti i Rođen 4. jula

“Obama je stvorio najmasovniju državu globalnog sigurnosnog nadzora u historiji, daleko iznad istočnonjemačkog Stasija, daleko iznad”, rekao je Stone.

“U ime samo jedne stvari, terorizma, tako promijeniti sva pravila nije bilo kakav odgovor, to je ekstreman odgovor”, kazao je redatelj, kojemu Snowden nije prvo bavljenje politikom na filmu s obzirom na to da je već snimio Vod smrti, Rođen 4. jula te filmove o Kennedyju i Nixonu.

Tvrdi da nema nikakve veze između distribucije njegova zadnjeg filma i američkih predsjedničkih izbora, ali je rekao kako se nada da će Obama pomilovati Snowdena, koji je pred kaznenim progonom pobjegao u Rusiju.

Izvor: Agencije