Stoltenberg: Turska i Grčka počinju razgovore o istočnom Mediteranu

Ostajem u vezi sa saveznicima kako bih pronašao rješenje za tenzije u duhu NATO-ove solidarnosti, rekao je Jens Stoltenberg (Anadolija)

Turska i Grčka dogovorile su se da će početi tehničke razgovore u NATO-u kako bi smanjile rizik od incidenata i nesreća u istočnom Mediteranu, rekao je u četvrtak Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a.

“Grčka i Turska cijenjeni su kao saveznici, a NATO je važna platforma za konsultacije o svim pitanjima koja utiču na našu zajedničku sigurnost“, naglasio je Stoltenberg u pisanoj izjavi, prenijela je Anadolija.

“Ostajem u bliskoj vezi sa svim zabrinutim saveznicima kako bih pronašao rješenje za tenzije u duhu NATO-ove solidarnosti“, dodao je.

Postići najbolje rješenje

Grčka je pokušala ograničiti tursko pomorsko područje, pokušavajući ga iscrtati kod svojih obala na malim grčkim ostrvima u blizini turske obale.

Turska je ustvrdila da bi obje strane trebale umjesto toga voditi dijalog kako bi se postiglo najbolje rješenje zasnovano na poštenoj podjeli.

Turska, zemlja s najdužom obalom na Mediteranu, poslala je namjenske brodove kako bi obavila energetska istraživanja u istočnom dijelu Sredozemnog mora.

Izvor: Agencije