Stoltenberg: Napredak u pregovorima između Turske i Grčke

Njemački napori rezultirali su dogovorom o obnavljanju tursko-grčkih pregovora, kaže Jens Stoltenberg (EPA)

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da je u tehničkim vojnim pregovorima između Turske i Grčke ostvaren dobar napredak.

Nakon sastanka s premijerom Španije Pedom Sanchezom, Stoletenberg je komentirao vojne tehničke pregovore koje u sjedištu NATO-a vode delegacije Turske i Grčke s ciljem utvrđivanja kriterija razgraničenja na istočnom Mediteranu i sprečavanja neželjenih događaja i nesreća u zračnom i pomorskom prostoru te regije.

“Održano je nekoliko takvih sastanaka i oni i dalje traju. Ostvaren je dobar pomak”, kazao je Stoltenberg, prenosi Anadolija.

Naglasivši da se radi o tehničkim vojnim pregovorima, rekao je da su oni kompatibilni s diplomatskim naporima koje ulaže Njemačka s ciljem prevazilaženja krize na istočnom Mediteranu.

Njemački napori rezultirali su dogovorom u utorak o obnavljanju tursko-grčkih pregovora.

Čelnik NATO-a je pozdravio taj dogovor i najavio nastavak intenzivnih kontakata s turskim i grčkim liderima.

Dvije zemlje spremne pregovarati

Tenzije između Grčke i Truske porasle su nakon što je Ankara početkom augusta poslala istraživački brod “Oruc Reis” u sporno područje istočnog Mediterana bogato ugljovodicima.

No, dvije su zemlje nakon nekoliko sedmica vrlo oštrih poruka izrazile spremnost da nastave razgovore o istraživanjima i demarkaciji u istočnom Mediteranu i Egejskom moru, saopćeno je u utorak iz kabineta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Saopćeno je i to da je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel odgodio sastanak na vrhu država članica Evropske unije, koji je bio predviđen za četvrtak i petak, 24. i 25. septembra, za 1. i 2. oktobar, jer je jedna osoba s kojom je bio u kontaktu zaražena korona virusom, objavio je u utorak njegov glasnogovornik.

Glavna tema sastanka na vrhu koji je odgođen za početak oktobra je strateška rasprava o odnosima EU-a s Turskom.

Izvor: Agencije