Stoltenberg: EU i NATO da zajedno učine više na Zapadnom Balkanu

Jens Stoltenberg: Sjeverna Koreja nastavlja razvijati nuklearni i balistički program (AP)

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u Minhenu da NATO i Evropska unija zajedno mogu i treba da učine više na Zapadnom Balkanu i pozdravio jačanje partnerstva sa Srbijom.        

“NATO i EU imaju historiju i odgovornost na Zapadnom Balkanu. Plašim se da smo možda previše fokusirani na Siriju, Irak, Afganistan i druge probleme, što je značajano, a da zaboravljamo naše najbliže susjedstvo – Zapadni Balkan, a gdje treba da budemo fokusirani, jer postoji neki razvoj događaja koji ide u pogrešnom pravcu”, rekao je Stoltenberg.

“Ali zaista vjerujem da NATO i EU mogu da učine više zajedno, treba da radimo zajedno i učinimo više zajedno”, rekao je on na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

On je ukazao da NATO u regiji ima svoje članice i rekao da se nakon nedavne posjete Skoplju nada da će se pronaći rješenje za spor oko imena te zemlje kako bi se prešlo na pitanje članstva.

Partnerstvo sa Srbijom

Šef NATO je, međutim, ukazao da nije riječ samo o članstvu već i o saradnji sa partnerima kao što je Srbija.

“Pozdravljam jačanje partnerstva sa Srbijom, pozdravljam što i EU na tome radi. Zapadni Balkan je apsolutno regija gdje moramo da učinimo više sa Evropskom unijom”, zaključio je Stoltenberg.

Stoltenberg je ranije podravio predanost evropskih država u jačanju njihovih vojnih kapaciteta, ali je upozorio kako Evropska unija sama ne može zaštititi Evropu, naprimjer od nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje.

“Svaka prilika nosi određeni rizik. Realno gledajući, EU sama ne može zaštititi Evropu”, rekao je on na Međunarodnoj na konferenciji o sigurnosti u Minhenu.

Nešto ranije su se šefovi diplomatije Njemačke i Francuske zauzeli za zajedničku evropsku vojsku, poručivši kako odbrana Evrope ne smije ovisiti o SAD-u, odnosno o NATO-u.

Stoltenberg je rekao kako je Sjeverna Koreja prijetnja svim članicama NATO-a.

Pjongjang bliži Minhenu nego Washingtonu

“Sjeverna Koreja nastavlja razvijati svoj nuklearni i balistički program, što predstavlja prijetnju svima nama. Svi su saveznici sada u dometu sjevernokorejskih projektila”, upozorio je.

“Pjongjang je bliži Minhenu nego Washingtonu”, dodao je Stoltenberg i pozvao na “maksimalni pritisak na Sjevernu Koreju kako bi prekinula svoj nuklearni program”.

Generalni sekretar NATO-a smatra kako to treba učiniti političkim i diplomatskim sredstvima, ali i efikasnijim ekonomskim sankcijama.

U tome naročitu odgovornost imaju Rusija i Kina, kao stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i neposredni susjedi Sjeverne Koreje, kazao je Stoltenberg.

Izvor: Agencije