Šta od izbora očekuju mladi Izraelci

Neki mladi Izraelci će 22. januara prvi put izaći na izbore. Brojni će faktori uticati na njihove odluke – uključujući i iranski nuklearni program, mirovne pregovore sa Palestincima, ali i ekonomiju.

Mladi Izraelac Shlomo Berman (18)  živi u jevrejskom naselju na Zapadnoj Obali.

On će slijedeće sedmice prvi put izaći na izbore.

Kaže da će glasati za Naftalija Benneta, koji predvodi desničarsku stranku ”Jevrejski dom.”

Važno se ujediniti

”Malo sam istraživao različite stranke i njihove platforme. Iskreno, pronašao sam neke stvari koji nisam ni znao o sebi. Na kraju dana, nakon svega toga, dvije su mi stvari jako bitne: pod jedan – mir i sigurnost, a pod dva – vjerujem kako je posljednjih godina došlo do raskola među građanima Izraela. Vjerujem kako je veoma važno da se svi ujedinimo.”

Jačanje Benettove stranke ”Jevrejski dom” – koja podržava jevrejska naselja na okupiranim palestinskim teritorijama – moglo bi poremetiti mirovne napore sa Palestincima.

Palestinci kažu da naselja, koja se smatraju ilegalnim i prema međunarodnom pravu, čine nemogućim formiranje bilo kakve buduće palestinske države.

Međunarodna zajednica je gotovo uvijek osuđivala izgradnju tih naselja.

Ali za Rivi Markus, naselja nisu toliko važna.

”Vjerujem kako je narod nesretniji danas nego što je bio ranije. Da, problemi sa Palestincima postoje od 1948. godine, čak i ranije. Ali narod je sada zaista nesretan jer puno radi, troškovi života su porasli, kirija je poskupjela, osnovne namirnice su poskupjele, a porezi su visoki.”

Među brojnim jevrejskim strankama je i Balad – stranka izraelskih Palestinaca.

Na strani opozicije

Za njih će glasati Bahira Iblassy (18), koja radi kao dadilja u izraelskim primorskom gradu Džafa.

Stranke izraelskih Palestinaca obično se stavljaju na stranu opozicije. Očekuje se da će osvojiti do 10 mjesta u Knesettu.

”Najvažnija je stvar ove godine, prema mom mišljenju, da obrazovanje u arapskim školama u Izraelu bude pod našom kontrolom i da to bude naša odgovornost. Na taj način moći ćemo učiti o vlastitoj historiji i nasljedstvu te o Palestincima koji žive u Izraelu, a ne o nečijoj tuđoj historiji i nasljedstvu.”

Predizborna kampanja ulazi u svoju konačnu fazu. A entuzijazam mladih glasača ne dijele njihovi iskusniji sugrađani.

Izvor: Al Jazeera