Šta bi se dogodilo da Kim Jong-un umre?

Obavještajni podaci govore o tome da je zdravlje čelnika Sjeverne Koreje ozbiljno ugroženo nakon operacije srca (EPA)

Doug Bandow, pomoćnik bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana, rekao je da kreatori politika u Sjedinjenoj Američkoj Državi i Aziji razmatraju obavještajne podatke o tome da je zdravlje čelnika Sjeverne Koreje Kim Jong-una “ozbiljno ugroženo” nakon što je podvrgnut operaciji srca.

U tekstu “Šta ako Kim Jong-un umre?”, objavljenom u listu The National Interest, Bandow kaže da je odsustvo sjevernokorejskog vođe s proslave rođendana svog djeda prošle sedmice bio glavni dokaz na koji se oslanjaju špekulacije o njegovom zdravlju.

Kim Jong-un posljednji je put viđen četiri dana prije te prilike, kada je predsjedavao sastankom vladajuće Radničke partije Koreje.

U izjavi predsjedničke kancelarije Južne Koreje navodi se da ne raspolažu informacijama koje bi mogle potvrditi glasine o zdravstvenim problemima Kim Jong-una, o čemu su izvještavale neke medijske kuće.

Ko će naslijediti Kima?

U pokušaju da predvidi budućnost Sjeverne Koreje u slučaju da Kim umre ili ne bude mogao voditi zemlju zbog svog zdravstvenog stanja Bandow je isključio mogućnost da nasljednik vođe bude član njegove porodice. Djeca su mu još mala i nepoznata javnosti, a supruga ne obavlja nikakvu političku funkciju. Kad je riječ o njegovom bratu, on zauzima skromnu poziciju u stranci i ne pokazuje interes za preuzimanje vlasti u državi.

Također, odbacuje mogućnost da će sestra korejskog vođe biti najprikladnija opcija za preuzimanje vlasti nakon njega iako ona igra važnu političku ulogu, a nedavno je i unaprijeđena, jer snagu dobija od svog brata vođe. Ako Kim umre, teško se može očekivati da će ona preuzeti vlast s obzirom na diskriminaciju prema ženama koja vlada u sjevernokorejskoj politici.

U nedostatku nasljednika koji bi mogao zamijeniti sjevernokorejskog čelnika među članovima vladajuće porodice autor kaže da će bitka za osvajanje vodeće pozicije vjerovatno biti žestoka i teško je predvidjeti njene rezultate.

Kim Jong-un redovno je smjenjivao službenike stranke i vojske i rotirao ih na pozicijama kako bi umanjio mogućnost da ga iko izazove, tako da je pojavljivanje bilo kojeg lika kao broja dva nakon njega bila čast koja je izazivala sumnju.

Mogući scenariji

Bandow piše da odsustvo jasnog nasljednika daje prednost šefovima sigurnosnih službi, ali da je njihov rad organiziran tako da mogu pratiti jedni druge, a sve kako bi se smanjila prijetnja koju bi mogli predstavljati političkom rukovodstvu. To znači da se ni među najutjecajnijim igračima u zemlji neće moći izdvojiti ličnost koja će preuzeti vlast u državi.

Autor smatra da bi u početku vodstvo zemlje najvjerovatnije moglo biti prepušteno grupi čelnika, napomenuvši da taj scenarij nije previše vjerovatan iako bi ga svi preferirali u odnosu na diktaturu koja se zasniva na vladavini pojedinca. To bi bio nestabilan ishod jer s vremenom može dovesti do dugoročnog sukoba koji destabilizira zemlju.

Uprkos očitim nadama u liberalnog, modernog nasljednika, to je najmanje vjerovatan scenarij, kazao je.

Bandow sugerira da bi najbolji scenarij za prijenos vlasti u odsustvu Kima bio produživa tranzicija tokom koje niko od vođa ne bi imao motiv da riskira bijes utjecajnih elita i frakcija, a kamoli dovoljan autoritet da nametne nepoželjnu odluku o razoružavanju ili bilo kakvim drugim reformama.

Kraj s mnogo nasilja  

Taj scenarij ostavio bi pregovore sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa nepotpunima i ne bi ih bilo moguće privesti kraju, smatra autor.

Kad je riječ o najgorem scenariju za prijenos vlasti u slučaju Kimove smrti ili nesposobnosti da vodi državu, to je, smatra Bandow, izbijanje nasilnog i žestokog oružanog sukoba između frakcija i nasilni slom sjevernokorejskog političkog sistema.

Rezultat toga mogao bi biti masovni talas izbjeglica u susjedne države, gubitak kontrole nad nuklearnim, hemijskim i biološkim oružjem, te uvlačenje u vojne sukobe na granici, što će izvršiti pritisak na Kinu i Južnu Koreju da interveniraju.

Bandow na kraju članka iznosi analizu iz detaljnog izvještaja, koji je prije sedam godina pripremio istraživač Bruce Bennett za korporaciju Rand, o mogućnosti rušenja sjevernokorejskog režima. U njemu se upozorava da “postoji razumna vjerovatnoća da će se totalitarni režim u Sjevernoj Koreji završiti u doglednoj budućnosti i krajnje je vjerovatno da će taj kraj biti praćen s mnogo nasilja i nemira”.

Izvor: Agencije