Srušen UN-ov helikopter u Južnom Sudanu

Helikopter Mi-8, u vlasništvu kompanije Nizhnevartovskavia, koji je bio pod ugovorom s UN-om, srušen je u petak poslije podne (Reuters)

Vojska Južnog Sudana u petak je srušila helikopter mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UN), pri čemu su poginula sva četiri člana posade, objavili su UN.

Helikopter je bio u izvidničkoj misiji u južnosudanskoj pokrajini Jonglei, navodi UN.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon oštro je u petak navečer osudio obaranje “jasno obilježenog” helikoptera svjetske organizacije u akciji vojske Južnog Sudana, u kojoj su poginula četiri ruska člana posade.

Ban Ki-moon je u saopćenju pozvao vlasti Južnog Sudana da “odmah provedu istragu i kazne odgovorne za ovo djelo”. On je zatražio da odmah budu uvedene mjere koje će spriječiti ponavljanje ovakvog incidenta. 

Sudanska vojska je odbacila ove optužbe i saopćila da je to bilo djelo pobunjenika. 

Mirovni sporazum

UN-ova misija u Južnom Sudanu, poznata kao UNMISS, pokrenuta je nakon što se Južni Sudan otcijepio od Sudana u julu 2011. godine, šest mjeseci nakon održavanja referenduma dogovorenog mirovnim sporazumom iz 2005. godine, prenosi Hina.

Tim je mirovnim sporazumom okončan građanski rat u Sudanu, u kojem je život izgubilo oko dva miliona ljudi.

Ruske novinske agencije su objavile da je helikopter bio ruski.

Itar-Tass citira izvor iz Ruske ambasade u Južnom Sudanu, koji je kazao: “Prema preliminarnim podacima, helikopter Mi-8, u vlasništvu kompanije Nizhnevartovskavia, koji je bio pod ugovorom s UN-om, srušen je danas poslije podne”.

Rusija je ranije najavljivala da će povući helikoptere i osoblje za njihovo održavanje iz Južnog Sudana zbog napada na njih.

Izvor: Agencije