Srpski i albanski nogometaši pozivaju na mir

Utakmica je prekinuta pri rezultatu 0:0 (EPA)

Italijanski nogometni klub Lazio objavio je zajedničku fotografiju srpskih i albanskih igrača koji brane njegove boje, tri dana nakon prekinute utakmice između Srbije i Albanije u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope.

Za klupske stranice na društvenim mrežama Twitter i Facebook stranicu pozirali su, držeći se za ruke, Srbi Filip Ðorđević i Dušan Basta i Albanci Etrit Berisha, Thomas Strakosha i Lorik Cana, a klub iz Rima sliku je nazvao “Zajedništvo”.

Izuzev Baste, preostala četvorica igrača Lazija sa slike bili su akteri prekinute utakmice u Beogradu, Cana kao kapiten albanske reprezentacije.

Susret između Srbije i Albanije prekinut je u utorak pred kraj prvog poluvremena, kada se iznad terena stadiona Partizana pojavila bespilotna letjelica, dron, sa albanskim grbom i mapom takozvane Velike Albanije, nakon čega su uslijedili incidenti.

Fudbalski savez Srbije tereti se zbog navijačkih nereda, bacanja baklji i drugih predmeta sa tribina, korištenja lasera, ulaska navijača na teren i slabe organizacije meča, a Albanci za odbijanje da nastave utakmicu i zbog prikazivanja nezakonitog transparenta.

Utakmica je prekinuta pri rezultatu 0:0, UEFA je pokrenula istragu protiv oba saveza, a odluku o epilogu meča i eventualnim kaznama donijet će njena tročlana komisija 23. oktobra.

Izvor: Agencije