Šri Lanka: U obračunu sa osumnjičenim za napad 15 poginulih

Šri Lanka, Policija, ISIL, Zastava
Nakon obračuna s navodnim pripadnicima ISIL-a na Šri Lanci, policija je uz eksploziv zaplijenila i samoubilačke pojaseve, bespilotnu letjelicu i zastavu ISIL-a (AFP)

Tijela 15 osoba, uključujući šestero djece, pronađena su na poprištu žestokog noćnog obračuna između policijskih komandosa i navodnih pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant – ISIL na istočnoj obali Šri Lanke, izjavio je glasnogovornik vojske u subotu, šest dana nakon što su bombaši samoubice na Uskrs ubili više od 250 ljudi.

Komandosi, uz pomoć pripadnika vojske, okružili su u petak kasno navečer kuću u Sainthamarithu, 360 kilometra istočno od glavnog grada Colomba, zbog sumnje da se u njoj nalaze osobe povezane s napadom na crkve i hotele na uskrsnu nedjelju.

Nakon što je iz kuće zapucano na pripadnike policijsko-vojnih snaga, izbio je sukob, a u kući su odjeknule tri snažne eksplozije, kazao je glasnogovornik Ruwan Gunasekara.

“Nakon obračuna, policija i vojska su pretražili kuću i pronašli 15 tijela. Među mrtvima su tri žene i šestero djece. Također su pronađena tijela trojice muškaraca, za koje se vjeruju da su bombaši samoubice”, rekao je glasnogovornik.

On je dodao kako su među mrtvima i trojica bombaša samoubice, koji su aktivirali eksploziv i tako ubili šestero djece i tri žene u kući kod istočnog grada Kalmunai.

Planirani napadi i na džamije

Djevojka i žena preživjele su eksploziju i trenutno nalaze u bolnici u kritičnom stanju, objavila je policija.

Radi se o pripadnicima domaće oružane grupe National Towheed Jama'at – NTJ, kaže policija.

U toku je operacija pretrage područja većinski naseljenog muslimanima.

Nekoliko sati prije ovog obračuna, policija je u kući udaljenoj šest kilometara uhapsila sedam osoba i pronašla velike količine eksploziva.

Osim eksploziva, policija je zaplijenila i samoubilačke pojaseve, bespilotnu letjelicu i zastavu ISIL-a.

Prema izvještaju obavještajne službe na koje se poziva policija, napadači predvođeni Zaharanom Hashimom su planirali napade i na sufijske džamije.

Na Šri Lanki je u petak pojačan stepen sigurnosti te je većina džamija zbog toga otkazala molitve, a Vlada je odlučila odgoditi otvaranje škola sve do 6. maja.

Upozorenja SAD-a

Sjedinjene Američke Države upozorile su u petak svoje državljane da “preispitaju” svoje planove vezane uz putovanje u Šri Lanku, zbog rizika od terorističkih napada, nakon što je na uskrsnu nedjelju u toj državi u samoubilačkim bombaških napadima ubijeno više od 250 osoba.

State Department je u svom uputstvu također naveo kako je naredio svim članovima porodica svojih zaposlenika školskog uzrasta da napuste Šri Lanku te da se usuglasio s dobrovoljnim odlaskom sa otoka svih američkih zaposlenika čiji ostanak nije nužan, kao i članova njihovih porodica.

“Teroristi bi mogli napasti bez ikakvog upozorenja, a ciljevi im mogu biti turističke lokacije, sredstva javnog prevoza, tržnice, trgovinski centri, vladini uredi, hoteli, klubovi, restorani, parkovi, veći sportski i kulturni događaji, obrazovne institucije, zračne luke, bolnice i druga javna područja”, navodi u svom savjetu građanima američki State Department.

Izvor: Agencije