Šri Lanka: Najmanje 45 djece među 359 poginulih

U utorak su izvršeni prvi ukopi žrtava napada, a u cijeloj državi je bio dan žalosti (Reuters)

Policija Šri Lanke u srijedu je objavila kako je broj poginulih u koordiniranoj seriji napada u nedjelju, za vrijeme katoličkog praznika Uskrsa, na crkve i hotele u ovoj azijskoj državi porastao na 359, prenose agencije.

Glasnogovornik policije Ruwan Gunasekera je objavio novi podatak, ali nije kazao precizno koliko je bilo poginulih u svakoj od tri crkve i četiri hotela koji su bili meta bombaša samoubica.

Iz Ujedinjenih naroda navode kako je u nedjelju poginulo najmanje 45 djece te kako bi ta brojka mogla porasti, jer su mnogi maloljetnici “ranjeni i sada se bore za živote na intenzivnim njegama bolnica širom države”.

Ministar odbrane Ruwan Wijewardena danas je kazao na konferenciji za medije kako se vjeruje da je vođa grupe koja stoji iza napada jedan od bombaša samoubilaca, te kako je među njima bila i jedna žena. On je istakao kako snage sigurnosti vjeruju da su bombaši bili „dobro obrazovani“ pojedinci i kako je jedan od njih studirao u Velikoj Britaniji i Australiji.

Wijewardena je kazao kako je bilo devet bombaša samoubica, osam od njih je identificirano, pronađena su dva skloništa i uhapšeno najmanje 60 osoba koje bi mogle imati veze sa eksplozijama.

Pozivi na ostavke

Predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena zatražio je ostavke sekretara za odbranu i državnog šefa policije nakon što se ustanovilo da sigurnosne snage nisu reagirale nakon dobijenih upozorenja prije samoubilačkih napada u za Uskrs krajem prošle sedmice.

Sirisenin ured je objavio kako je čelnik azijske države zatražio ostavke sekretara za odbranu Hemasirija Fernanda i glavnog policijskog inspektora Pujitha Jayasundare. Trenutno nije jasno ko bi ih trebao zamijeniti.

Ranije je Sirisena kazao kako očekuje promjene na čelnim mjestima odbrane države u narednim danima, nakon neuspjeha odbrambenog sistema da spriječi napade za Uskrs, iako su imali ranija saznanja o mogućim napadima.

“U potpunosti ću restruktuirati policiju i snage sigurnosti u narednim sedmicama. Očekujem promjene u odbrambenim strukturama već u nareda 24 sata”, poručio je on naciji tokom TV obraćanja.

“Zvaničnici sigurnosti koji su imali obavještajne informacije iz strane države nisu ih podijelili sa mnom. Odgovarajuće akcije bile bi poduzete. Odlučio sam se za strogo djelovanje protiv tih zvaničnika.”

ISIL preuzeo odgovornost

Novinarka Al Jazeere Minelle Fernandez iz Colomba, prijestolnice Šri Lanke, javlja kako je istraga napada proširena i kako je još 18 osoba uhapšeno uz 40 ranije privedenih.

Agencija AFP objavila je kako su dva brata odigrala ključnu ulogu u eksplozijama.

Navodno su se ta dva sina bogatog trgovca iz Colomba raznijela dok su se gosti okupljali na doručku u hotelima “Shangri-La” i “Cinnamon Grand”.

U utorak je oružana grupa Islamska država Irak i Levant – ISIL preuzela odgovornost za eksplozije, preko svoje medijske grupe Amaq.

“Oni koji su izveli napad na mete građana koalicije i kršćana u Šri Lanci su borci ISIL-a”, saopćila je grupa.

U narednom saopćenju grupa je objavila ratnička imena sedam osoba za koje tvrdi da stoje iza “blagoslovljenog napada”, na čijem su se udaru našli kršćani tokom njihovog “blasfemijskog praznika”, misleći na Uskrs.

Također je objavljena fotografija osam muškaraca za koje tvrde da su odgovorni za napade.

Pomoć američkog FBI-a

Premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe upozorio je kako je “tamo vani” još eksploziva i mogućih napadača nakon nedjeljnih eksplozija.

On je na konferenciji za medije također rekao kako će neki zvaničnici vjerovatno ostati bez posla zbog obavještajnih grešaka i znanja za mogućnost dešavanja napada.

Glasnogovornica američkog Federalnog istražnog biroa rekla je kako ova agencija pomaže vlastima Šri Lanke u istrazi napada.

Washington Post je ranije objavio kako je FBI ponudio stručnu pomoć pri provjeri dokaza i analizi napada kroz svoje banke podataka.

Izvor: Al Jazeera i agencije