Srebrni medvjed filmu Danisa Tanovića

Epizoda u životu berača željeza, film bosanskohercegovačkog reditelja oskarovca Danisa Tanovića, dobio je Srebrnog medvjeda na ovogodišnjem 63. Filmskom festivalu u Berlinu.

Srebrnog medvjeda je dobio i Nazif Mujić,  tumač glavne uloge. 

Epizoda u životu berača željeza bazirana je na istinitom događaju i govori o otuđenju i diskriminaciji u savremenom bosanskohercegovačkom društvu.

Osim Nazifa Mujića, uloge tumače: Senada Alimanović, Sandra Mujić i Šemsa Mujić. 

Zlatnog medvjeda osvojio film The Child's pose rumunskog redıtelja Calina Petera Netzera.

Animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg Rabbitland osvojio je nagradu Kristalni medvjed za najbolji kratkometražni film ovogodišnjeg 63. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu u kategoriji Generation 14 +.

Film Krugovi Srdana Golubovića osvojio je nagradu selekcije Forum 2013 na festivalu u Berlinu.

Žiri je Golubovićev film nagradio zbog “ubjedljivog prikazivanja ljudske sposobnosti da prevaziđe naizgled nevidljive predrasude i postigne izliječenje kroz oproštaj”, javila je novinska agencija Srna.


Srdan Golubović

Svjetsku premijeru film je imao na američkom festivalu Sandens, dok je u Berlinu priređena evropska premijera.

Film Krugovi je priča o posljedicama herojskog čina inspirisana djelom Trebinjca Srđana Aleksića, koji je nastradao braneći sugrađanina Bošnjaka.

Rabbitland predstavlja provokativnu temu u kombinaciji sa ironijom i crnim humorom.

Jednostavno i efikasno, on kritikuje političke strukture pod kojima živimo i čini da se osećamo pomalo neprijatno zbog naše svakodnevice, navodi se u obrazloženju nagrade objavljenom na sajtu Berlinala.

Rabbitland prati jedan dan života Zečeva Bez Mozga, intenzivno rozih i glupih stvorenja, sa rupom u glavi umjesto mozga. Oni žive u malom naselju koje podsjeća na kombinaciju ratne zone i favele. Njihovu besmislenu svakodnevicu ispunjava samo jedna aktivnost za koju su sposobni – svakoga dana Zečevi ustaju rano i hodaju daleko kako bi glasali na slobodnim i demokratskim izborima koji se u Rabbitlandu održavaju jednom dnevno.

Priznanje Ekumenskog žirija 63. Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu dodijeljeno je filmu Epizoda u životu berača željeza reditelja Danisa Tanovića, saopćeno je na zvaničnoj web stranici Sarajevo Film Festivala.

Film je baziran na istinitom događaju i govori o otuđenju i diskriminaciji u savremenom bosanskohercegovačkom društvu.

Radnja filma prati Nazifa koji izdržava svoju porodicu skupljajući staro gvožđe. Nakon što je njegovoj supruzi Senadi uskraćen prijeko potreban tretman za spontani pobačaj, Nazif će uraditi sve što je u njegovoj moći da joj spasi život – očajnički skupljajući još otpadnog metala, tražeći pomoć od nevladinih i državnih institucija. Narednih deset dana Nazif i Senada će u potpunosti iskusiti okrutnost savremenog društva.

Međunarodni filmski festival u Berlinu, 63. po redu završava se 17. februara.

Izvor: Agencije