Oglasi

Srebrenica: Nova ploča s natpisom o 'muslimanskim zločincima'

Na zgradi stare policijske stanice postavljena ploča posvećena 'srpskim mučenicima koji su ostali u enklavi Srebrenica'.
Bošnjački predstavnici u lokalnoj vlasti su osudili postavljanje pločeAnadolija

U Srebrenici su danas na zgradi stare policijske stanice članovi srpskih udruženja iz Srebrenice ponovo postavili spomen-ploču posvećenu "srpskim mučenicima koji su ostali u enklavi Srebrenica" i "svirepo stradali od muslimanskih zločinaca".

Bošnjački predstavnici u lokalnoj vlasti su osudili postavljanje ploče, za koju smatraju da je vid provokacije, prenosi Anadolija.

"Osuđujemo najnovije postavljanje ploče od strane srpskih udruženja, koje se danas desilo na zgradi stare policijske stanice gdje su u maju 1992. godine na najsuroviji nacin ubijeni Bošnjaci. Ponovno nelegalno postavljanje ploče je vid i otvorena provokacija Bošnjaka. Na provokacije u saradnji sa udruženjima Bošnjaka ćemo odgovoriti na adekvatan način. Obilježit ćemo stradanje Bošnjaka u zgradi stare policijske stanice, i postaviti ploču koja će podsjećati na stradanje bošnjačkog naroda", navodi se u reakciji predsjednika Skupštine općine Srebrenica Nediba Smajića i zamjenika načelnika opštine Srebrenica Hamdije Fejzića. 

Nedavno postavljena ploča

Oni su pozvali načelnika opštine načelnika, nadležno odjeljenje u opštini, policijske agencije, visoke zvaničnike kao i međunarodne predstavnike da reaguju i ne dozvole da se u Srebrenici naruši bezbjednosna situacija te da se postavljena ploča ukloni.

Članovi udruženja Istočna Alternativa nedavno su, pred obilježavanje godišnjice genocida, na staroj zgradi postavili spomen ploču koja je nakon nekoliko dana uklonjena.

Izvor: Agencije 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.