Srbiju čeka viši PDV na informatičku opremu

Srbiju od 1. januara očekuje povećanje poreza na dodanu vrijednost na informatičku opremu – sa povlaštenih osam na 20 posto, pa neki analitičari u tome vide udar na džepove kupaca, ali i ozbiljan udarac za cijeli IT sektor, koji Vlada Srbije navodi kao strateški.

Al Jazeerin reporter Dušan Hadži Nikolić donosi priču o dvojici IT-stručnjaka, koji su kao dječaci uživali u igricama koje su igrali na prvim kompjuterima koji su se pojavili na ovim prostorima. No, godinama kasnije njihova dječačka opsesija prerasla je u posao – vode firmu koja se bavi kreacijom i dizajniranjem kompjuterskih igara.

Najava povećanja poreza na IT opremu mogla bi dostupnost kompjutera, ali i cjelokupni IT sektor vratiti korak natrag, čime će osnovna sredstva za rad postati skuplja.

“To je jako problematično, zato što se sve zasniva na kompjuterima. Veliki je problem što u našoj zemlji poskupljuju stvari koje mogu da posluže u edukativne svrhe na svim mogućim planovima, u svim aspektima društva, a ne poskupljuju druge stvari, kao što su alkohol ili cigare, što ne može da ima nikakvo korisno dejstvo na društvo”, ukazuje Uroš Banješević iz firme Mad Head Games.

Udar na građane

U Ministarstvu telekomunikacija i informacionog društva Srbije kažu da je IT sektor prioritet Vlade Srbije i priznaju kako će odluka o povećanju PDV-a usporiti njegov razvoj. Ipak, kažu da je povećanje poreza neophodno.

“Nadam se da će ove mere u jako kratkom vremenskom intervalu opravdati svoju potrebu i neophodnost za donošenjem i nadam se da će ovo biti poslednja mera koja će na ovakav način pogoditi IT sektor”, kaže Stefan Lazarević, državni sekretar u Ministarstvu telekomunikacija.

Od ovog poreza očekuju 2,5 puta više novca u budžetu za 2014. godinu, no IT analitičar Milovan Matijević upozorava na to da država neće ostvariti taj plan.

“Povećavanje stope PDV-a sa osam na 20 procenata je, svakako, loša mera i neće dati očekivane efekte, bilo da ih država očekuje u domenu povećanih prihoda u budžetu, odnosno krpljenja budžetske rupe, bilo da je to mera koja vodi ka usklađivanju sa regulativom Evropske unije”, navodi Matijević.

Povećanje cijena moglo bi dodatno utjecati na dostupnost informatičke opreme, a prvi koji će osjetiti povećanje poreza na svojoj koži jesu kupci, jer će cjelokupna razlika u PDV-u biti uključena u novu cijenu IT opreme.

“Posle povećanja poreza jedan računar koji je koštao blizu 350 evra mogao bi da dostigne cenu i 400 evra. To je približno iznos prosečne plate u Srbiji, u kojoj je blizu 40 odsto stanovništva informatički nepismeno”, zaključuje Dušan Hadži Nikolić.

Izvor: Al Jazeera