Srbiji stigla pomoć iz Kine

U Srbiju je sa medicinskim timom doputovalo šest vrhunskih epidemiologa iz područja Wuhana u Kini koji je bio najpogođeniji korona virusom (Tanjug)

Najveći srbijanski avion, Airbus A330 “Nikola Tesla”, doletio je večeras iz Kine sa najvećom pošiljkom pomoći za Srbiju: medicinskim aparatima, zaštitnom opremom i kineskim ekspertima, a lično ga je dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

To je do sada najveća pošiljka medicinske pomoći za Srbiju u borbi protiv korona virusa, koju je poslao predsjednik Kine Xi Jiping, prenosi Tanjug.

Pomoć iz Kine dogovorena je zahvaljujući ličnom angažmanu predsjednika Srbije Vučića.

Na paketima medicinske pomoći koja je stigla iz Kine ispisano je, na kineskom jeziku i ćirilici, “Čelični prijatelji, djelimo i dobro i zlo!, uz srce na čijoj jednoj polovini je zastava Srbije, a na drugoj zastava Kine.

Stručnjaci iz Kine

U Srbiju je, kako je ranije najavljeno, sa medicinskim timom doputovalo šest vrhunskih epidemiologa iz područja Wuhana u Kini koji je bio najpogođeniji korona virusom i njihovo iskustvo biće od velikog značaja za ljekare u Srbiji.

Još jedan avion Air Serbije, Airbus A320, poletio je jutros u 6. 15 za Šangaj po drugu turu pomoći, rečeno je ranije Tanjugu u Air Serbiji.

Kineski predsjednik Xi je u pismu, koje je u petak primio predsjednik Srbije Vučić, poručio da Kina podržava napore Srbije u borbi protiv korona virusa i da će joj pružati materijalnu i medicinsku pomoć, osigurati podršku u nabavci neophodne robe u Kini, kao i stručnu pomoć.

“Mi ćemo poslati i tim medicinskih stručnjaka u Srbiju da bismo vam pružili pomoć u analiziranju situacije i podijelili iskustvo o kontroli i sprečavanju širenja virusa i liječenju oboljelih, kako bi se podigao efekt suzbijanja epidemije u Srbiji radi zaštite zdravlja i blagostanja naroda”, naveo je Xi.

Predsjednik Srbije je prethodno pozvao Xija da pomogne Srbiji.

Izvor: Agencije