Oglasi

Srbija zvanično zabranjuje upotrebu plastičnih kesa

Po Direktivi Evropske unije o plastici, ograničava se maksimalna godišnja potrošnja kesa na 90 po osobi do kraja 2019. godine.
Građani Srbije u prosjeku troše sedam kesa dnevnoEPA - Ilustracija

Srbija će zabraniti upotrebu tankih plastičnih kesa i uvesti obaveznu naplatu biorazgradivih, najavili su iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Kako je objavio list Politika od četvrtka, u tom ministarstvu rekli su da će Srbija, iako nije članica Evropske unije, primijeniti sve mjere nedavno usvojene Direktive o plastici.

Po toj Direktivi iz februara ove godine, ograničava se maksimalna godišnja potrošnja kesa na 90 po osobi do kraja 2019. godine, prenosi Beta.

Potroši se 20 miliona eura

"U stalnoj smo komunikaciji sa velikim trgovinskm lancima, kao i sa nevladinim sektorom, kako bismo uticali na razvoj ekološke svesti građana u vezi sa ovim pitanjem", rekli su u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Prema nezvaničnim procjenama trgovinskog sektora, u Srbiji se godišnje potroši gotovo 20 miliona eura za nabavku plastičnih kesa, a građani u prosjeku troše sedam kesa dnevno.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.