Srbija za bescarinski izvoz automobila u Kazahstan

Ljajić je naglasio da se ruska strana slaže sa mogućnošću bescarinskog izvoza vozila iz Srbije na to tržište (Arhiva)

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, u razgovoru sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Kazahstana Aleksejem Volkovom u Beogradu, istakao je interes Srbije za bescarinski izvoz automobila na tržište Carinske unije koju čine Rusija, Bjelorusija i Kazahstan.

Ljajić je naglasio da se ruska strana slaže sa mogućnošću bescarinskog izvoza vozila iz Srbije na to tržište, ali da se čeka stav bjeloruske i kazahstanske Vlade, saopćilo je ministarstvo na čijem čelu je Ljajić.

Sagovornici su ocijenili da bi dobar iskorak u učvršćivanju ekonomske saradnje dvije države predstavljalo potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti turizma, informaciono – komunikacionih tehnologija i zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

Razvoj odnosa

Ljajić i Volkov su razgovarali i o unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa i razvoju ekonomske saradnje dvije zemlje. Oni su, također, najavili da bi prva sjednica mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Kazahstana trebala biti održana do kraja augusta.

Govoreći o mogućnostima za povećanje obima robne razmjene, Ljajić i Volkov su se usaglasili, da je pozitivno to što Srbija i Kazahstan imaju zaključen Sporazum o slobodnoj trgovini koji omogućuje bescarinski promet za 98 posto svih proizvoda.

U tom smislu Srbija očekuje pozitivno mišljenje od Bjelorusije i Kazahstana, navedeno je u saopćenju.

Izvor: Agencije