Srbija ulazi u Evroazijsku ekonomsku uniju, Brisel se ne protivi

Članice EAEU-a su članice nekadašnjeg Sovjetskog Saveza – Rusija, Bjelorusija, Armenija, Kazahstan i Kirgistan (EPA)

Srbija može biti dio sporazuma s drugim zemljama i organizacijama, poput Evroazijske ekonomske unije (EAEU), sve dok ne postane članica Evropske unije, izjavili su za Tanjug u Briselu povodom najavljenog potpisivanja sporazuma Srbije i EAEU-a 25. oktobra.

Agencija navodi da u Briselu “pažljivo prate” situaciju i da su u stalnom “političkom i trgovinskom dijalogu” s vlastima u Srbiji.

“Srbija može ulaziti u sporazume s drugim zemljama i organizacijama prije ulaska u EU. U okviru pristupnih pregovora obavezala se da će se na dan ulaska u EU povući iz svih bilateralnih trgovinskih sporazuma”, rekla je glasnogovornica Evropske komisije Maja Kocijančič.

Dodaje da to nije novi uvjet nego opće pravilo, koje važi za sve kandidatske zemlje koje žele članstvo u Uniji.

Investicije EU-a 10 puta veće od ruskih

Ukazala je da EU i dalje ostaje najvažniji trgovinski partner Srbije, sa 63% ukupne trgovine, uz “zadovoljavajući rast i dinamiku”.

“Trgovina s Rusijom iznosi manje od 10% ukupne srbijanske trgovine, dok su evropske investicije u Srbiji 10 puta veće od ruskih”, navodi Kocijančič.

Još je jednom podsjetila na obavezu Srbije da se tokom pristupnih pregovora usklađuje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a.

Članice EAEU-a jesu članice nekadašnjeg Sovjetskog Saveza – Rusija, Bjelorusija, Armenija, Kazahstan i Kirgistan.

EAEU, također, ima posebne ugovore o saradnji s Vijetnamom, Iranom i Kinom.

Izvor: Agencije