Oglasi

Srbija skinuta sa 'sive liste' FATF-a

Srbija je na 'sivu listu' FATF-a dospjela jer je procijenjeno da postoje nedostaci u sistemu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. 
Skupština FATF ocijenila je da je Srbija ispunila sve zahtjeve za skidanje sa "sive liste"EPA/Ilustracija

Srbija je skinuta sa "sive liste" liste FATF-a jer su ispunjeni svi zahtjevi kad je riječ o borbi protiv pranja novca i sprečavanju finansiranja terorizma, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija. 

Skupština FATF ocijenila je da je Srbija ispunila sve zahtjeve za skidanje sa "sive liste", što znači da zemlja ispunjava uvjete za otvaranje važnog poglavlja u pregovaračkom procesu s Evropskom unijom. 

Srbija je na "sivu listu" FATF-a dospjela jer je procijenjeno da postoje nedostaci u sistemu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. 

U međuvremenu je dokazala opredijeljenost na najvišem političkom nivou za ispunjavanje Akcijskog plana u tom području, pa je skinuta s te liste, potvrdili su u Ministarstvu finansija Srbije. 

Prošle godine Srbija kritizirana

Premijerka Srbije Ana Brnabić prošle godine izjavila je da nije tačno da Srbija nema sistem za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma te podsjetila da je zemlja to pokazala u vrijeme migrantske krize, kada je, dodaje, dobila i pohvale od Evropske komisije i zemalja širom svijeta ne samo zbog humanog postupanja s migrantima nego i zato što je spriječila bilo kakvo finansiranje terorizma.

Brnabić je u obraćanju na zatvaranju Kopaonik biznis foruma, a u vezi s izvještajem međunarodnog tijela za borbu protiv pranja novca (FATF), rekla da su u tom izvještaju korišteni neki standardi s kojima se ne slažu čak ni mnoge zemlje EU-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.