Srbija šalje specijalnu policiju na granicu s Hrvatskom

Od subote se može očekivati znatno povećanje snaga javnog reda i mira u Šidu (EPA)

Srbija će u subotu rasporediti dodatne i posebne policijske jedinice kod vojvođanskog mjesta Šid, na granici s Hrvatskom, kako bi oni uspostavili sigurnost i javni red u tome mjestu, najavio je u petak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Novinarima je rekao da posljednjih nekoliko dana mještani gradića Šida imaju problema zbog, kako je istakao, nervoze kod migranata, koji su počeli uznemiravati mjesno stanovništvo, prenosi Hina, pozivajući se na srbijanske medije.

“Vidim da su ljudi u Šidu vrlo uznemireni, jer im upadaju sve češće u kuće i na imanja. Zato sam zamolio [Minitarstvo unutrašnjih poslova Srbije] da pošalje specijalne jedinice policije, bilo žandarmerije ili neke druge specijalne jedinice, da uvedu red u Šidu, osiguraju mir i da ne budu taoci broja migranata koji čekaju da pređu na teritoriju Hrvatske“, kazao je Vučić.

Dodao je kako se od subote može očekivati znatno povećanje snaga javnog reda i mira, koje će uspostaviti sigurnu zonu za sve stanovnike Šida.

Incident nakon molitve

Nakon najave Turske da će pustiti izbjeglice i migrante slobodno prema Evropi, Vučić je rekao kako će Srbija i njene službe pratiti stanje i donositi odluke ovisno o potrebama i broja migranata koji budu dolazili.

Televizija iz Srema je prije nekoliko dana objavila da se dogodio izgred u prihvatnom centru Adaševci kod Šida zbog prostora za molitvu izbjeglica i migranata islamske vjeroispovijeti.

Zbog malog prostora za molitvu, neki od njih su izašli u dvorište centra kako bi se pomolili.

Prema neslužbenim podacima ove TV kuće, migranti su bili zamoljeni da poslije molitve sklone vjerska obilježja, ali su to odbili i došlo je do naguravanja među njima.

Nije bilo povrijeđenih među izbjeglicama i migrantima, kao ni među članovima Komisije za izbjeglice.

Zahtjev državnim tijelima upućen je zbog višemjesečnog nezadovoljstva mještana Šida koji su se našli ne meti čestih incidenata i napada migranata.

Izvor: Agencije