Srbija osudila formiranje vojske Kosova, traži sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a

Vlada Srbije tvrdi da je odluka Skupštine Kosova o formiranju Vojske Kosova u suprotnosti s Ustavom Kosova (EPA)

Vlada Srbije je osudila odluku Skupštine Kosova koja vodi ka transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u Vojsku Kosova.

Ministar inostranih poslova SrbijeIvica Dačić najavio je da će Srbija tokom dana zatražiti održavanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. 

Vlada Srbije je, nakon sjednice u Beogradu, saopćila da je ovo do sada “najveća pretnja Prištine regionalnom miru”.

“Ova odluka Prištine izaziva veliku zabrinutost i predstavlja grubo kršenje principa međunarodnog prava, a pre svega Rezolucije 1244 Saveza bezbednosti UN-a”, navodi se u saopćenju sa sjednice Vlade.

‘Vojska u suprotnosti s Ustavom Kosova’

Ističe se da Srbija ostaje čvrsto oprijedeljena za mir i stabilnost u cijeloj regiji i da će sve aktivnosti biti usmjerene na njihovo očuvanje.

Vlada Srbije tvrdi da je ta odluka Skupštine Kosova u suprotnosti s Ustavom Kosova.

“Vlada Srbije će nastaviti da ukazuje svim međunarodnim akterima na potpuno ignorisanje principa međunarodnog prava od strane Prištine, koje je bilo očigledno još nakon potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine, od kada Priština nije apsolutno ništa uradila na njegovoj implementaciji”, navodi se u saopćenju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak članici Izvršnog komiteta Svjetskog ekonomskog foruma – WEF da “jednostranim potezima Priština ugrožava mir i stabilnost u regionu”.

Kosovo je dobilo vojsku, nakon što je apsolutnom većinom glasova Skupština Kosova u petak izglasala Zakon o Kosovskim sigurnosnim snagama.

Za Zakon o Kosovskim sigurnosnim snagama, s ukupno 45 amandmana, glasalo je 106 od ukupno 120 poslanika Skupštine Kosova.

Glasanje bez poslanika srpske nacionalnosti

Glasanju nisu prisustvovali poslanici srpske nacionalnosti. 

Ovim zakonom Kosovske sigurnosne snage postale su “vojne multietničke snage, profesionalne, naoružane i ovlaštene za služenje u zemlji i inostranstvu, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim mandatom!, te dobijaju misiju da “štite teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Kosova”.

Predhodno je usvojen Zakon o Ministarstvu odbrane, a nakon Zakona o Kosovskim sigurnosnim snagama, izglasan je i Zakon o službi u Kosovskim sigurnosnim snagama te je tako Skupština Kosova usvojila paket zakona i završila transformciju Kosovskih sigurnosnih snaga u Vojsku Kosova.

Izvor: Agencije