Oglasi

Srbija obnavlja logor na Crvenom krstu

Koncentracioni logor u Nišu jedini je nacistički logor koji je u potpunosti sačuvan nakon Drugog svjetskog rata na teritoriji bivše Jugoslavije.

Nekadašnji koncentracioni logor iz Drugog svjetskog rata u Nišu - logor na Crvenom krstu - jedan je od rijetkih u Evropi koji je u potpunosti sačuvan.

Nakon godina zanemarivanja, vlasti u Srbiji i Nišu počele su ulagati u obnovu logora, izvještava Zoran Kosanović, novinar Al Jazeere.

Koncentracioni logor na Crvenom krstu jedini je nacistički logor koji je u potpunosti sačuvan nakon Drugog svjetskog rata na teritoriji bivše Jugoslavije.

U četiri godine kroz logor je prošlo više od 35.000 ljudi.

Osim Jevreja i Roma, tu su završavali i pripadnici drugih naroda, partizani i komunisti.

Raste interes javnosti

Interes javnosti, ali i vlasti Srbije za taj dio historije u poslednjim godinama raste, govori kustos i historičar Nebojša Ozimić.

"Koncentracioni logor na Crvenom krstu je do skora bio u prilično nezavidnom stanju, ali je u zadnjih pet godina država Srbija prepoznala neki svoj interes, kako država, tako i grad Niš, tako da se sada već u velikoj meri ulaže novac u obnovu, kako zgrada, tako i samih postavki", kaže Ozimić.

U  februaru 1942. godine jedan od prvih organiziranih proboja koncentracionih logora bio je baš tu, u Nišu.

Tada su stradala 42 logoraša, no 15 ih je uspjelo pobjeći.

Više od 10.000 logoraša strijeljano je tokom njemačke okupacije.

Logor je oslobođen 1944. godine u savezničkoj akciji.

Danas, 70 godina kasnije, kapije logora širom su otvorene, a interes javnosti je u porastu.

Posebno za mlade generacije, koje tako uče o historiji.

Uglavnom ekskurzije

Ivan Mitić, vodič u logoru, kaže: "Dolaze deca iz osnovnih škola, to su uglavnom ekskurzije, zatim učenici srednjih škola, dolaze studenti - žele da vide kako je sve to izgledalo. Ima i puno stranaca, to su uglavnom ljudi iz Evrope, ali dolaze i sa drugih kontinenata, uglavnom smo imali posjetioce iz Amerike".

Godine 1967. logor je pretvoren u Spomen-muzej, a tek 1979. godine proglašen je za spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Ipak, većinu tog vremena je propadao.

Tek posljednjih nekoliko godina intenzivno se radi na njegovom očuvanju i restauraciji, kao jedinstvenom muzejskom kompleksu na ovim prostorima.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.