Srbija i korona – iz ekstrema u ekstrem

U Srbiju bi se možda već od 22. maja moglo ulaziti samo uz zdravstveno upozorenje da je riječ o teritoriji na kojoj još cirkulira virus (EPA)

Samo dan nakon što je Krizni štab Srbije za borbu protiv epidemije preporučio Vladi Srbije da od 22. maja ukine obavezno testiranje i samoizolaciju za sve koji dolaze u ovu zemlju broj novoobolelih je gotovo utrostručen. Naime, 19. maja iznosio je 34, a dan kasnije stotinu.

Preporuka Kriznog štaba usledila je neposredno nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, posvećenog otvaranju granica.

Tako bi Srbija od zemlje koja je u jednom trenutku imala najrestriktivnije epidemiološke mere u Evropi ukidanjem gotovo svih epidemioloških ograničenja za prelazak granice postala jedna od najliberalnijih evropskih država kada je reč o merama protiv korona virusa, pri čemu se Krizni štab pokazao liberalnijim čak i od predsednika Srbije.

On je na sastanku sa trojicom premijera susednih zemalja rekao da je u cilju promovisanja ekonomskih aktivnosti Srbija saglasna da granice budu otvorene 1. juna, uz primenu odgovarajućih epidemioloških mera, dok su stručnjaci predložili da to bude i desetak dana ranije. Od epidemioloških mera predložili su samo, kako je saopšteno nakon sastanka Kriznog štaba, da se svim osobama koje ulaze u Srbiju uručuju zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije.

Istina, i druge evropske zemlje počele su da otvaraju granice ovih dana, ali ne za sve nego uglavnom za državljane susednih država u kojima je slična epidemiološka situacija.

Otvaranje granica uz ograničenja

Granice su međusobno otvorile Nemačka i Austrija, a potpuno otvaranje svojih granica najavile tek za 15. jun. Međusobno su granice otvorile i tri baltičke zemlje – Litvanija, Letonija i Estonija, kao i Hrvatska i Slovenija. Ipak, Slovenci i dalje zadržavaju ograničenja za putnike iz susedne Italije, koji moraju da pokažu negativan rezultat testa na KOVID-19 ne stariji od četiri dana. Češka još razmatra opciju otvaranja granica sa Slovačkom i Austrijom od 8. juna, kao i o ukidanju ograničenja za Hrvatsku, jer dosta njenih građana letuje u toj zemlji.

Ni druge zemlje gde je bolja epidemiološka situacija nego u Srbiji ne žure previše. Bosna i Hercegovina takođe još nije ukinula obavezu samoizolacije od 14 dana nakon ulaska u zemlju, pri čemu je stranim državljanima (izuzev pojedinih kategorija) i dalje zabranjen ulazak u zemlju.

Na pomenutom sastanku kvadrilaterale 19. maja premijer Grčke Kirijakos Micotakis predložio je otvaranje grčke granice od 1. juna samo za poslovna putovanja, sezonske radnike i članove porodica koji žive u drugim zemljama, dok je otvaranje granica za turistička putovanja predviđeno tek od 15. juna. Bugarski premijer Bojko Borisov najavio je putovanja između njegove zemlje i Grčke i Srbije bez obaveze karantina od 1. juna.

“Preporuka za ukidanje obaveznog testiranja, odnosno karantina prilikom ulaska u Srbiju usledila je zbog povoljne epidemiološke situacije u našoj zemlji, ali i odgovornog ponašanja u zemljama u okruženju”, objasnila je Tanjugu članica Kriznog štaba i zamenica direktora Insituta za javno zdravlje Srbije dr Darija Kisić Tepavčević.

Za epidemiologa dr Zorana Radovanovića to objašnjenje ne zvuči previše logično. “Pa, ako je povoljna, ne treba je kvariti. Osim toga, nije baš ni tako povoljna. Dan kad su doneli tu preporuku (19. maj) bio je prvi sa manjim brojem novoobolelih (34), a ne može se na osnovu jednog dana donositi takva odluka. Tim pre što je prethodnih dana oscilovao broj novoobolelih i nije bio tako mali”, kaže Radovanović za Al Jazeeru.

Primera radi, broj novoobolelih se između 12. i 18. maja kretao između 50 i 100, pri čemu je 17. maja iznosio 114.

“Pored toga, postoje i aktivna žarišta na jugu zemlje. Dakle, treba voditi računa da neko ne unese zarazu, jer ovde nije reč o odgovornom ponašanju putnika, budući da mnogi od njih i ne mogu znati da li su zaraženi, već o merama opreza”, dodaje Radovanović.

Preciznija objašnjenja i razloge za tu preporuku nismo uspeli da dobijemo od trojice članova Kriznog štaba sa kojima smo kontaktirali. Epidemiolozi dr Predrag Kon i dr Branislav Tiodorović, kao i imunolog dr Srđa Janković nisu odgovarali na pozive i poruke Al Jazeere.

Radikalni zaokret za sedam dana

Govoreći o neobaveznom testiranju prilikom ulaska u zemlju, Tiodorović je za Radio-televiziju Srbije rekao da su gotovo sve zemlje u Evropi to uradile.

“Zašto i mi ne bismo to uradili? Tim pre što ćemo i dalje sprovoditi epidemiološki nadzor, što će sanitarna inspekcija na ulazu sprovoditi svoj deo posla – utvrđivati gde se ko nalazi, da li ima nekih znakova, i na taj način je to dovoljno da sprovedemo”, objasnio je.

Imunolog dr Srđa Janković na televiziji Pink je rekao da je jasno da redovne životne aktivnosti moraju da se nastave, a da je Krizni štab zaključio da je doprinos takve mere (pokazivanja negativnog testa na granici) znatno manji od remećenja i logističkih problema koje ona stvara.

“Test je na početku inkubacije neretko negativan, pa bi na ovaj način samo deo obolelih bio otkriven. U tom slučaju važnije su one mere koje ostaju na snazi”, objasnio je dr Janković, dodajući da epidemija jenjava svuda u Evropi i da u situaciji niske aktivnosti virusa testiranje prestaje da bude svrsishodno.

Dr Radovanović potvrđuje da bi testiranjem mogao da bude otkriven samo deo zaraženih, ali naglašava da je i to važno. “Osim toga, postavlja se pitanje i čemu onda uvođenje obaveze testiranja prilikom ulaska u zemlju, pa brzo ukidanje.”

Naime, samo sedam dana pre poslednje preporuke Kriznog štaba Vlada Srbije, opet na preporuku istih stručnjaka, usvojila je meru da svi koji iz inostranstva dolaze u Srbiju moraju da imaju urađen test koji pokazuje da su negativni na korona virus, i to ne stariji od 72 sata, a, ako ga nemaju, obavezna je samoizolacija od 14 dana, uz nadzor.

Za dr Radovanovića je čudno što Srbija nije uvela ograničenja makar za državljane zemalja gde je epidemiološka situacija znatno nepovoljnija nego u Srbiji.

“Otvaranje granica bez ograničenja je posebno značajno za letnje turističke destinacije, poput Hrvatske i Grčke, jer je kod njih u to vreme najveći priliv turista. Srbija nema more, a značajniji priliv turista je obično bio tokom proleća, velikim delom iz Kine”, kaže Radovanović.

Ipak, da Srbija još računa na kineske turiste govori i kampanja koju je od 15. maja ta zemlja pokrenula za privlačenje njihovih državljana. Teško je, međutim, proceniti da li je to razlog za ovako brzo ukidanje ograničenja prilikom ulaska u zemlju, kao i da li će Vlada Srbije, poučena nedavnim otvaranjem novih žarišta epidemije u Vranju i fabrici “Jura” u Leskovcu, odložiti primenu novih preporuka struke.

Izvor: Al Jazeera