Zastupnici položili zakletvu, konstituisana Skupština Srbije

Skupština Srbije potrvrdila je danas mandate novim zastupnicima čime je konstituisan novi saziv tog parlamenta.

U ime verifikacione komisije, zastupnik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Marković je rekao da je komisija utvrdila da mandati svih 250 zastupnika treba da budu potvrđeni, javio je Tanjug.

Zastupnici su nakon toga položili zakletvu koja glasi: “Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi”.

Skupština je za danas završila rad, a termin nastavka sjednice bit će naknadno objavljen.

Konstituirajuća sjednica Skupštine Srbije je održana u velikoj sali Doma Narodne skupštine, a zbog pandemije korona virusa preduzete su stroge epidemiološke mjere: zastupnici, ali i predstavnici medija, su bili u obavezi da nose maske i rukavice, dok su zastupnici imali i pregrade od pleksiglasa.

Mjerenje temperature

Na ulazu u zgradu učesnicima današnje konstituirajuće sjednice je mjerena temperatura.

Izbori za narodne zastupnike održani su 21. juna.

Najviše će ih, 188, imati lista Alekandar Vučić – Za našu decu, 32 zastupnika imat će Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija, SPAS će imati 11, dok će Savez vojvođanskih Mađara imati devet zastupnika.

Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića u parlamentu će imati četiri, SDA Sandžaka tri i Albanska demokratska alternativa – ujedinjena dolina tri zastupnika.

Najveće opozicione partije bojkotovale su parlamentarne izbore u Srbiji i ovakav sastav skupštine smatraju nelegitimnim, dok je grupa građana tokom konstituirajuće sjednice protestovala ispred Skupštine, prenijela je Beta.

Izvor: Al Jazeera i agencije