Spriječen bombaški napad na tursku policiju

Televizijski kanali i drugi lokalni mediji javljaju kako je došlo do pucnjave i vatrenog okršaja ispred zgrade policije (Reuters)

Turska policija ubila je muškarca koji je na sebi nosio bombu i pokušao ući u glavnu policijsku stanicu u jugoistočnom gradu Gaziantepu u utorak, kazali su sigurnosni zvaničnici za agenciju Reuters.

Televizijski kanali i drugi lokalni mediji javljaju kako je došlo do pucnjave i vatrenog okršaja ispred zgrade, te kako su na lice mjesta poslata vozila hitne ljekarske pomoći.

Kasnije je objavljeno kako je policija ubila jednog „sumnjivog teroristu“ tokom pucnjave.

Raniji napadi

Gaziantep je poprište nekolicine napada, a jedan od težih desio se augusta prošle godine kada se bombaš samoubica raznio na jednom kurdskom vjenčanju.

Tada je poginulo više od 50 osoba, a za napad se krivi oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) koja pod kontrolom drži značajne količine teritorije turskih susjeda, Iraka i Sirije.

Turska je dio međunarodnih snaga koje se u ove dvije države bore protiv ISIL-a, no velike probleme Ankari stvaraju i pobunjeni Kurdi iz Radničke partije Kurdistana (PKK) za koju Turska, Sjedinjene Američke Države i Europska unija kažu da je teroristička organizacija.

Izvor: Al Jazeera i agencije