Špijunska borba za nacrte raketnih projektila

Izraelski špijunski dokumenti otkrivaju zašto je zataškana krađa južnoafričke tehnologije za proizvodnju raketnih projektila.

Istraživački odjel Al Jazeere došao je u posjed dokumenta koji otkriva da su južnoafrički obavještajci prikrili činjenicu da je Izrael došao do ukradih nacrta za izradu oružja.

Ovo je najnovije otkriće Špijunskih kanala – riznica dokumenata koji sadrže tajne obavještajne podatke do kojih je došla Al Jazeera.

Bez medijske pažnje

Dva muškarca uhvaćena su na djelu dok su pokušavala da prodaju nacrte, softver i komponente za izradu raketnih projektila, koji su ukradeni od južnoafričkog proizvođača oružja Denela.

Policija je pokrenula tajnu akciju, u kojoj su se policajci predstavljali kao ruski kupci. Hapšenja su izvršena 2010. godine u predgrađu Jonahseburga.

Cijeli događaj je bio slabo medijski propraćen. Samo je nekoliko novinara pisalo o ovom slučaju.

„Bila bi to izuzetno privlačna priča da smo imali uvid u pravljenje zamke i hapšenje ljudi. Međutim, mediji nisu bili uključeni u cijeli tok ove priče“, kaže Erika Gibson iz novina Beeld Newspaper.

‘Špijunski kanali’ otkrivaju ključne detalje koji su bili sakriveni od javnosti.

Izraelski Mossad je nekako uspio da dođe u posjed nacrta za izradu protivtenkovskih projektila.

To je pokrenulo bitku koju su špijuni ove dvije države vodili iza kulisa.

Zataškana uloga Izraela

Južna Afrika je od Izraela tražila da joj vrati nacrte i dobila sljedeći odgovor: „U svjetlu dobre saradnje između naših službi, najmanje što možemo učiniti jeste da vam vratimo nacrte za izradu projektila.“

Ali pod jednim uvjetom: „Izraelski državljanin Yitzhak Talia umiješan je u ovu aferu. Bili bismo izuzetno zahvalni kada bismo od nadležnih vlasti dobili potvrdu da se protiv izraelskog državljanina neće podizati optužnica, niti voditi krivični postupak.“

Južna Afrika je pristala da zataška umiješanost Izraela i dobila je nazad svoje nacrte, ali tek nakon što je Mossad najvjerovatnije napravio njihove kopije.

Dvije godine kasnije održano je suđenje dvojici muškaraca u kojem nije spomenuta tajna uloga koju je u ovoj aferi imao Izreal. Izraelski državljanin umiješan u ovaj slučaj nije bio krivično gonjen.

Izvor: Al Jazeera