Specijalni tužilac: Širokov tražio ubistvo Ðukanovića

Crna Gora, Izbori, Policija, Uhićenja
Kampanja dezinformiranja i izazivanja panike može loše utjecati na cjelokupno društvo, tvrde u Crnoj Gori (Reuters)

Ruski državljanin Eduard Širokov osumnjičen je za pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Crne Gore, što se odnosi na plan za ubistvo tadašnjeg premijera Mila Ðukanovića, izjavio je u nedjelju navečer specijalni tužilac Veljko Rutović.

Rutović je za Radio-televiziju Crne Gore rekao da je za ovo krivično djelo osumnjičen samo Širokov i da je u pitanju djelo posredstvom poticanja, prenosi Tanjug.

On je naveo da će se Rusima, ako ne budu izručeni Crnoj Gori, suditi u odsustvu.

Šutnja iz Rusije

Osim ovog krivičnog djela, Širokov je osumnjičen i za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma, objavljeno je na internetskoj stranici RTCG-a.

Šef crnogorskog ureda Interpola Dejan Ðurović rekao je da su tokom istrage imali kontakt s ruskim kolegama, koje su im polovinom novembra potvrdile brojeve pasoša i adrese Širokova i Vladimira Popova, ali da otad nisu odgovarali na upite iz Crne Gore.

Ðurović je naglasio da, iako je traženo, od Moskve još nisu dobili fotografije tih osoba.

Dodao je da su do ostalih podataka o dvojici ruskih državljana, neophodnih za raspisivanje crvene Interpolove potjernice za Širokovim i Popovim, došli zahvaljujući pomoći policije Srbije.

Interpol je raspisao potjernice za ruskim državljanima Eduardom Širokovim (45) iz Čita i Vladimirom Popovim (36) iz Kurgana.

Na internetskoj stranici Interpola objavljene su i potjernice za državljanima Srbije Nemanjom Ristićem (43) iz Beograda i Predragom Bogićevićem (47) iz Kragujevca, osumnjičenima za djela terorizma u pokušaju i stvaranje kriminalne organizacije.

Bogićeviću pritvor, Ristić na slobodi

Srbijanska policija, prema toj potjernici, uhapsila ih je u petak, kada je Bogićeviću određen ekstradicijski pritvor, a Ristić je pušten na slobodu uz zabranu napuštanja boravišta.

Crnogorsko tužilaštvo smatra da su Širokov i Popov, zajedno s državljanima Srbije, organizirali kriminalnu grupu od koje su tražili i ubojstvo tadašnjeg premijera Mila Ðukanovića.

Prema planu kriminalne organizacije, haos u izbornoj noći trebao je početi ispred Skupštine – grupa protestanata koja bi se sukobila s policijom bila bi pod kontrolom Bratislava Dikića i političara iz Demokratskog fronta, čiji identitet tužitelji još nisu otkrili, tvrdi se u proširenoj tužiteljskoj naredbi za provođenje istrage.

Izvor: Agencije