Oglasi

Španski premijer uklanja Francove posmrtne ostatke

U mauzoleju Dolina palih u Madridu nalaze se bazilika i križ visok 150 metara, koji su izgradili ratni zarobljenici.
Vlada želi mauzolej pretvoriti u 'mjesto odavanja počasti i sjećanja na sve Špance'EPA

Nova španska socijalistička Vlada planira ukloniti posmrtne ostatke bivšeg diktatora Fransisca Franca iz mauzoleja, jer želi da to bude mjesto sjećanja na građanski rat, a ne veličanja diktature.

"Odluka o ekshumaciji Francovih ostataka je sasvim jasna", rekao je Oscar Puente, zvaničnik socijalista premijera Pedra Sancheza.

U mauzoleju, koji se zove Dolina palih, nalaze se bazilika i križ visok 150 metara, koji su izgradili ratni zarobljenici, a otvorio ga je sam Franco 1959. godine.

Mjesto odavanja počasti

Nova Vlada želi mauzolej pretvoriti u "mjesto odavanja počasti i sjećanja na sve Špance", prenosi Reuters.

Konzervativna Narodna partija protivila se pokušajima ekshumiranja Francovih ostataka dok je bila na vlasti, navodeći da će to samo probuditi bolna sjećanja 40 godina nakon Francove smrti i 80 godina od završetka građanskog rata u Španiji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.