Španska Vlada najavila premještaj Francovih ostataka 10. juna

Francisco Franco je pokopan u Dolini palih, velikom mauzoleju u državnom vlasništvu (Reuters)

Španska Vlada namjerava 10. juna premjestiti posmrtne ostatke nekadašnjeg diktatora Francisca Franca iz mauzoleja pored Madrida na groblje koje se također nalazi izvan glavnog grada, čemu se protive Francovi unuci.

“Ekshumacija Francovih ostataka bit će provedena 10. juna ujutro te će biti premješteni na groblje Mingorrubio-El Pardo u vlasništvu države”, rekla je Carmen Calvo, potpredsjednica španske Vlade.

El Pardo je predgrađe sjeverno od Madrida, gdje je pokopana Francova supruga Carmen Polo.

Vlada je odlučila tamo premjestiti njegove posmrtne ostatke nakon što su njegovi nasljednici, odnosno unuci, odbili prihvatiti rok od 15 dana koji im je dala Vlada i u kojem su morali reći gdje žele da bude nanovo pokopan.

Unuci pokrenuli tužbu

Unuci su pokrenuli tužbu, protiveći se premještanju, te se čeka očitovanje Vrhovnog suda Šoanije.

Ranije su poručili da bi, u slučaju da moraju premjestiti ostatke, novo mjesto bila kripta katedrale Almudena u centru Madrida.

Tamo se nalaze posmrtni ostaci Francove kćerke.

Vlada je to odbila, tvrdeći da bi bila ugrožena sigurnost u dijelu grada koji obilaze hiljade turista i da bi se tu veličao Francov režim.

Franco je pokopan u Dolini palih, velikom mauzoleju u državnom vlasništvu, udaljenom oko 40 kilometara sjeverno od Madrida.

Socijalistička Vlada je po dolasku na vlast prošlog ljeta pokrenula inicijativu za njegovim premještanjem, ističući kako on ne smije biti na mjestu finansiranom javnim novcem i na mjestu gdje se nalaze žrtve njegovog režima.

‘Dio predizborne kampanje’

Franco je upravljao Španijom od pobjede u građanskom ratu 1939. do prirodne smrti 1975. godine.

U Dolini palih nalaze se kosti nekada suprotstavljenih republikanaca i nacionalista.

U Španiji će 28. aprila niti održani prijevremeni parlamentarni izbori, a 26. maja lokalni, regionalni te izbori za Evropski parlament.

Ana Pastor, zastupnica najveće opozicione stranke, konzervativne Narodne stranke, rekla je kako se ona bavi “pravim probemima ljudi”.

Desna stranka Vox, koja bi prvi put mogla ući u nacionalni parlament, poručila je kako se nada da će pravosuđe zaustaviti premještanje posmrtnih ostataka.

“Mi u Voxu govorima o živoj Španiji, ne o grobnicama”, napisao je na Twitteru njegov lider Santiago Abascal.

‘To ne zaslužuju žrtve diktature’

Lijeva stranka Podemos, koja je podržavala inicijativu socijalističke Vlade, napominje kako je najnovija najava o premještanju dio predizborne kampanje vladajuće Španske socijalističke radničke stranke – PSOE.

“To ne zaslužuju žrtve diktature i njihove porodice”, napisao je na Twitteru član ove stranke Pablo Echenique.

Vlada napominje kako je u Parlamentu prošle jeseni izglasano usvajanje dodatka zakonu kojim je pravno omogućeno premještanje Franca i kojem se nisu protivile stranke poput Narodne stranke i Podemosa.

Izvor: Agencije