Oglasi

Španija: Minimalna plata povećana na 900 eura

Očekuje se da će od povećanja korist imati 1,6 miliona stanovnika ove evropske zemlje, prvenstveno mladih i žena.
Povećanje plata od 22 posto je rekordno od 1970. godineAP

Španski premijer Pedro Sanchez izjavio je kako će minimalna plata u njegovoj zemlji biti povećana za 22 posto, odnosno da će iznositi bruto 900 eura.

On je tokom zasjedanja španskog Parlamenta odgovarao na pitanje predstavnika opozicije, a tom prilikom je potvrdio da će minimalna plata u zemlji biti povećana rekordnim procentom, najvećim od 1970. godine.

Premijer je kazao kako će 21. decembra u Barceloni biti održana sjednica Vlade Španije, na kojoj će biti usvojena odluka o povećanju minimalne plate u Španiji na 900 eura.

Do sada mala povećanja

"Bogata zemlja ne može imati siromašne radnike", kazao je Sanchez, prenosi Anadolija.

U periodu od 2008. do 2016. godine u Španiji je dolazilo do vrlo malih povećanja minimalne plate te je ona u ovom periodu sa 600 eura povećana na 655 eura.

U 2017. godini ova suma se popela na 707 eura, a u 2018. godini na 735 eura.

Očekuje se da će povećanje minimalnih plata u Španiji osjetiti najmanje 1,6 miliona stanovnika, prvenstveno mladih i žena.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.