Španija aplikaciju za praćenje zaraženih predstavlja u septembru

Vlada planira ponuditi aplikaciju pokrajinskim zdravstvenim vlastima (EPA)

Madrid planira predstaviti aplikaciju za praćenje zaraženih korona virusom u septembru, nakon što je u ponedjeljak pilot-aplikacija pokazala da može otkriti gotovo dvostruko više potencijalnih infekcija nego što se može ljudskim praćenjem zaraze, prenosi Hina.

U odsustvu vakcine ili lijeka države koriste Bluetooth tehnologiju kako bi stanovnici bili upozoreni da je neko s kim su bili u kontaktu pozitivan na korona virus.

Španija koristi novi sistem koji su razvili Google i Apple, a koji zadržava podatke na pojedinačnim uređajima kako bi se osigurala privatnost.

Aplikacija vidi više

Pomoću tog sistema žele napraviti aplikaciju, koju su testirali u simuliranoj epidemiji u julu na malom otoku La Gomera smještenom pored popularnog turističkog odredišta Tenerife na Kanarima. 

Sada vlada planira ponuditi aplikaciju pokrajinskim zdravstvenim vlastima koje bi ju mogle osposobiti do sredine septembra, a i ranije u područjima ovisnima o turizmu te u područjima gdje raste broj zaraženih, kazala je Carme Artigas, državna sekretarka za digitalizaciju i umjetnu inteligenciju.

“Aplikacija vidi više nego što mi vidimo jer mi pamtimo samo kontakte s osobama koje znamo, dok aplikacija pamti i kontakte s nepoznatima”, kazala je Aartigas.

“To je anonimno i puno manje nametljivo od primanja poziva od nekoga tko želi rekonstruirati sve što ste radili u posljednjih 15 dana”, dodala je.

Oko 3200 ljudi skinulo je aplikaciju i sudjelovalo u istraživanju.

Pandemija suzbijena

Sudionici su anonimno upisali nasumično podijeljene kodove u aplikaciju, od kojih su neki lažno predstavljali pozitivan test na COVID-19, nakon čega je bio obaviješten svatko tko je proveo najmanje petnaest minuta sa zaraženom osobom, udaljen dva metra ili manje od te osobe.

Za svaku virtualno pozitivnu osobu aplikacija je identificirala u prosjeku 6,4 kontakta, poručilo je saopćenjem ministarstvo u kojemu radi Artigas, dok je ljudskim praćenjem ustanovljeno 3,5 kontakata zaraženih osoba na Kanarima.

Pandemija je bila suzbijena u Španjolskoj uz stroge restriktivne mjere, ali u posljednje vrijeme broj zaraženih raste te je u petak zabilježeno rekordnih 1.525 novih slučajeva nakon ukidanja karantene.

Izvor: Agencije