SP: Slovenka Štuhec i Švicarac Feuz najbrži u spustu

Za 26-godišnju takmičarku iz Slovenije, koja je trku završila za minutu, 32 sekunde i 85 stotinki, ovo je prva medalja na prvenstvima svijeta (Reuters)

Slovenačka skijašica Ilka Štuhec i Švicarac Beat Feuz osvojili su danas zlatne medalje u spustu na Svjetskom prvenstvu koje se održava u švicarskom St. Moritzu.

Za 26-godišnju takmičarku iz Slovenije, koja je trku završila za minutu, 32 sekunde i 85 stotinki, ovo je prva medalja na prvenstvima svijeta.

Srebrnu medalju osvojila je Austrijanka Stephanie Venier sa 40 stotinki zaostatka (1:33.25) za Štuhec, dok je trećeplasirana Amerikanka Lindsey Vonn bila 45 stotinki iza pobjednice, odnosno stazu u Švicarskoj je prošla u vremenu 1:33.30.

Američka skijašica, koja se nedavno vratila na staze nakon oporavka od loma ruke i odvozila samo pet utrka Svjetskog kupa, u St. Moritzu je izborila sedmu medalju sa svjetskih prvenstava u karijeri.

Štuhec je bila glavna favoritkinja za osvajanje prvog mjesta, nakon sjajnih treninga prethodnih dana.

Uoči rođendana

Feuz je slavio sa vremenom 1:38.91, ispred Kanađanina Erika Guaya i Austrijanca Maxa Franza.

Srebrnu medalju osvojio je Guay, koji je prije četiri dana slavio u superveleslalomu, s vremenom 1:39.03 i zaostatkom od 12 stotinki za pobjednikom, dok je Austrijanac Max Franz osvojio bronzanu medalju sa zaostatkom od 37 stotinki za Švicarcem.

Dan nakon svog 30. rođendana, Feuz je došao do svog prvog zlata na svjetskom prvenstvu nakon što je osvojio bronzu prije dvije godine u Beaver Creeku (Colorado).

Ovaj spust za skijaše trebao se održati u subotu no odgođen je zbog guste magle, s start je iz istog razloga danas spušten. 

Izvor: Agencije