Oglasi

S&P: Dugovi država doseći će 50.000 milijardi dolara

Agencija Standard and Porr's procjenjuje da će se 2019. godine države u svijetu zadužiti za 7.780 milijardi dolara, odnosno 3,2 posto više nego u 2018. godini.
Dolari, Dolar, NovacPorast ukupnog duga na 50.000 milijardi dolara značio bi povećanje za šest posto u odnosu na prošlu godinuReuters - Ilustracija

Novi skok u zaduživanju svjetskih vlada ove će godine, prema procjenama agencije za izdavanje kreditnih rejtinga Standard and Porr's - S&P, dovesti do toga da će dug država svijeta dosegnuti 50.000 milijardi dolara.

S&P procjenjuje da će se 2019. godine države u svijetu zadužiti za 7.780 milijardi dolara, odnosno 3,2 posto više nego u 2018. godini.

Takav skok zaduživanja, prenosi Reuters, dovest će ukupne državne dugove krajem ove godine na razinu od 50.000 milijardi dolara.

"Otprilike 70 posto, ili 5.500 milijardi dolara, od bruto dugova koje će države kreirati u ovoj godini odnosit će se na refinanciranje njihovih dospjelih dugoročnih obveza", izjavila je analitičarka S&P-a Karen Vartapetov i dodala da će se na novo zaduživanje odnositi blizu 2.300 milijardi dolara, odnosno 2,6 posto bruto domaćeg proizvoda država s rejtingom.

Rekordan dug SAD-a

Porast ukupnog duga na 50.000 milijardi dolara značio bi povećanje za šest posto u odnosu na prošlu godinu, a dijelom bi bio pod utjecajem promjena valutnih tečajeva.

Nedavno je objavljeno kako je državni dug Sjedinjenih Američkih Država prešao novu granicu, dosegnuvši prvi put više od 22.000 milijardi dolara.

Dnevno izvješće Ministarstva financija, objavljeno u utorak, pokazuje da je ukupan javni dug "težak" 22.010 milijarda dolara u odnosu na 19.950 milijarda dolara, koliko je iznosio kad je predsjednik Trump preuzeo dužnost 20. siječnja 2017. godine, izvjestila je ranije agencija AP.

Iznos duga povećan je otkad je usvojeno Trumpovo smanjenje poreza od 1.500 milijarda dolara u prosincu 2017. godine i nakon prošlogodišnje odluke Kongresa o povećanju potrošnje na domaće i vojne programe.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.