Somborska policija: Tuča mladića nije bila nacionalno motivisana

Žigmanov kaže da su se napadi događali i ranije (Al Jazeera)

Policijska uprava u Somboru saopćila je da tuča mladića u Sonti nije bila nacionalno motivisana.

Ranije je Ambasada Hrvatske u Beogradu izrazila zabrinutost Ministarstvu vanjskih poslova Srbije zbog premlaćivanja tri mladića hrvatske nacionalnosti.

Ambasada je zbog incidenta zatražila hitnu službenu informaciju i rasvjetljavanje slučaja.

Policijska uprava Sombor saopćila je da su pripadnici MUP-a u Somboru identifikovali trojicu mladića koji su u Sonti, u nedjelju, 24. decembra nešto poslije ponoći, nakon vrebalnog konflikta, izazvali tuču u kojoj je učestvovalo više osoba, javlja Tanjug.

Po nalogu nadležnog tužilaštva, krivična prijava u redovnom postupku bit će podnesena protiv jednog 19-godišnjaka, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo lake tjelesne povrede. Protiv druge dvojice mladića bit će podnesene prekršajne prijave po osnovu Zakona o javnom redu i miru. 

Policijska uprava u Somboru ističe da nije utvrđena bilo koja indicija koja bi ukazivala na to da je incident nacionalno motivisan.

Predsjednik pokrajinske vlade Igor Mirović ocijenio je nedopustivim unošenje nemira u harmonične međunacionalne odnose u Vojvodini.

“Svako unošenje nemira u harmonične međunacionalne odnose koje u Vojvodini grade i neguju njeni građani i predstavnici državnih organa nedopustivo je. Tražim od nadležnih da uvek i na svakom mestu primenjuju zakon, posebno kad su u pitanju tekovine skladnih međuetničkih odnosa”, izjavio je Mirović, javlja Tanjug.

Žigmanov: ‘Brutalan napad’

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov ranije je rekao da se dogodio “brutalan napad na mlade Hrvate u Sonti”.

“Mladići su nakon verbalnih prijetnji pri polasku kući iz kafića prebijeni od skupine mlađih ljudi, pri čemu su korišteni pogrdni izrazi s nacionalnom osnovom”, rekao je Žigmanov novinarima, prenosi Hina.

Ta vrsta uznemiravanja, koje je sada rezultiralo fizičkim nasrtajem, traje duže vrijeme, a napadači su ista grupa ljudi koja to čini kako posredstvom društvenih mreža, tako i u svakodnevnom životu, na ulici, ispred kuće, dodao je čelnik DSHV-a i zastupnik u Skupštini Srbije.

“Nas straši što žrtve ovoga napada ne žele izlaziti u javnost sa svojim problemom jer ako se šuti o ovakvim slučajevima, oni se mogu ponoviti, a mi ih ne možemo riješiti. To će, s druge strane, ohrabriti one koji posežu za etnički motiviranim nasiljem”, izjavio je predsjednik Povjerenstva za praćenje antihrvatskih incidenata u Srbiji pri Hrvatskom nacionalnom vijeću Darko Baštovanović.

Pretučene mladiće i njihove roditelje u ponedjeljak, na Božić, posjetili su čelnik DSHV-a i otpravnik poslova Ambasade Republike Hrvatske u Srbiji te istakli da će pratiti rješavanje slučaja, identifikovanje i sankcionisanje počinilaca.

Jedan od trojice mladih Hrvata iz Sonte pretučen je i prošlog ljeta.

Po Baštovanovićevim saznanjima, taj slučaj još nije dobio sudski epilog.

Izvor: Agencije