Softverska ‘zakrpa’ za Boeing 737 MAX krajem marta

Boeing je obustavio dostavu svih MAX aviona svojim kupcima (Al Jazeera)

Kompanija Boeing planira objaviti novu programsku “zakrpu” za avion Boeing 737 MAX za sedam do deset dana, prenijeli su izvori upoznati s tematikom, prenosi Reuters.

Američki proizvođač aviona radi na softverskoj nadogradnji za sistem protiv gubljenja brzine i pilotski ekran na svom najbrže prodavanom avionu od smrtonosne nesreće aviona Lion Aira u Indoneziji u oktobru prošle godine.

Sličnosti između tog leta i leta aviona Ethiopian Airlinesa koji se srušio u nedjelju, odmah nakon polijetanja, te njihove putanje postavile su nova pitanja oko avijacijskog sistema, ali za sada nema dokaza koji upućuju da je softver potencijalni problem.

Nadogradnja softvera

Boeingov glasnogovornik je potvrdio da će se nadogradnja softvera provesti na čitavoj floti Boeing 737 MAX u narednim sedmicama.

Više od 300 Boeinga 737 MAX 8 i MAX 9 putničkih aviona povućeno je širom svijeta iz aktivne službe uslijed dva smrtonosna rušenja aviona u pet mjeseci, gdje je u neserećama u Etiopiji i Indoneziji poginulo ukupno 350 ljudi.

Uzrok oba pada je još pod istragom.

Boeing je obustavio dostavu svih Boeing MAX aviona svojim kupcima.

Sličnosti u padu dva aviona

Satelitski podaci upućuju na sličnosti pada u Indoneziji i Etiopiji, stoga je Američka savezna avijacijska administracija prizemljila sve Boeinge MAX.

Istražioci su pronašli dio stabilizatora sa etiopskog aviona kojem je trimer bio u neobičnoj poziciji, slično kao i kod indonezijskog aviona, naglasili su dva izvora upoznata s istragama.

Pilot Ethiopian Airlinesa prije pada je kontrolorima prijavio probleme s kontrolama te je dobio dopuštenje da se vrati, isto kao i indonezijski pilot, koji je dopuštenje dobio nedugo nakon uzlijetanja iz Džakarte.

Analiza crne kutije etiopskog aviona se provodi u Parizu te će biti potrebno nekoliko dana do prvih iščitavanja podataka, napominju francuski avijacijski zvaničnici.

U analizi im pomažu kolege iz SAD-a i Etiopije.

Još nema tužbi

Indonezija će objaviti izvještaj o nesreći između jula i augusta.

Boeing i dalje smatra da su njegovi novi ekonomični avioni sigurni, no podržali su odluku FAA da prizemlji cijelu flotu.

Američki zvaničnici kažu kako će avioni biti prizemljeni sedmicama, kako bi se nadogradio softver te se instalirao u svaki avion u floti.

Niko do sada nije tužio Boeing, ali advokat porodice žrtava kaže kako je moguće suđenje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Odluke u zemljama širom svijeta o tome hoće li se obustaviti prizemljenje aviona ili će se nastaviti donijet će se na osnovu informacija iz crnih kutija.

Izvor: Agencije