Sobranje izabralo novu Vladu Sjeverne Makedonije

Zoran Zaev je rekao kako će Vlada biti posvećenja jačanju ekonomije i oborbi protiv kriminala i korupcije (EPA)

Zastupnici u Sobranju Sjeverne Makedonije većinom glasova izabrali su kasno u nedjelju navečer novu koalicionu vladu Saveza nezavisnih socijaldemokrata Makedonije (SDSM) i Demokratske unije za integracije (DUI) premijera Zorana Zaeva.

Za izbor je, poslije dvodnevne rasprave, glasalo svih 62 poslanika parlamentarne većine, od kojih je jedan glasao iz posebne kabine u parlamentu, postavljene po COVID-19 protkolima, prenosi Beta.

Protiv je glasao 51 zastupnik opozicije – VMRO DPMNE i koalicije Alijanse za Albance i Alternative, u parlamentu sa 120 mjesta.

Novi premijer i ministri su odmah dali svečanu izjavu pred predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem i u prisustvu zastupnika vladajuće koalicije, jer je opozicija napustila salu.

‘Stabilan politički period’

Premijer Zaev je u završnom obraćanju rekao kako će njegova Vlada biti posvećenja jačanju ekonomije i odlučnoj i beskompromisnoj borbi protiv kriminala i korupcije, ističuči da zemlja mora imati efikasan evropski pravni sistem.

“Predstoji nam stabilan politički period, period predvidljivosti, i svako treba zgrabiti ovaj moment”, istakao je Zaev.

U novom kabinetu Zaev ima 19 ministara, sedam manje nego u njegovoj prethodnoj vladi.

Prvi put Vlada u Skoplju ima mjesto prvog zamenika premijera, koji je dobio DUI, a prvi put je i Albanac ministar vanjskih poslova.

Izvor: Agencije