Usvojen Nacrt zakona o rezervnom sastavu policije RS-a

Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska usvojila je u četvrtak Nacrt izmjena i dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim je predviđeno formiranje rezervnog sastava policije, javila je iz Banje Luke Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

Za zakonske izmjene glasao je 51 zastupnik, protiv je bilo dvoje, a suzdržanih 19 zastupnika entitetskog parlamenta.

Opozicija je negodovala zbog proširenja ovlasti policije prilikom hapšenja, nejasnog definiranja angažiranja policijskih službenika za prikrivene istražitelje.

Ministar unutarnjih poslova RS-a Dragan Lukač potvrdio je da odustaje od pojedinih izmjena zakona o javnom redu i miru, odnosno od zatvorske kazne do 60 dana ili novčane do 750 eura za ometanje službene osobe snimanjem ili fotografiranjem.

Dorada zakonskih izmjena

Nacrt izmjena zakona o policiji sada ide na doradu, prije nego što se ponovo vrati na raspravu i glasanje u entitetski parlament.

Predsjednik Kluba zastupnika “Zajedno za Bosnu i Hercegovinu” Edin Ramić odbacio je navode entitetskog Ministarstva unutrašnjih poslova da se rezervni sastav policije uvodi zbog problema s migrantima na teritoriji tog bh. entiteta, jer ih “usmjeravaju u [entitet] Federacija Bosne i Hercegovine”.

Upozorio je da su predložene izmjene u suprotnosti s Ustavom Bosne i Hercegovine, evropskim konvencijama o ljudskim pravima te Zakonom o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, u dijelu koji predviđa mogućnost “legendiranja”, odnosno skrivanja identiteta osoba koje se mogu koristiti kao informatori ili prikriveni istražitelji.

Najavio je mogućnost da zakon bude osporen.

Sredstva naredne godine

Resorni ministar Lukač ranije je potvrdio da će rezervni sastav policije brojati 20 posto pripadnika od ukupnog broja redovnog sastava policije, što znači da bi ih moglo biti oko 1.000, ali da “neće odmah u startu svi biti regrutovani, već njih 100-200, kako bi prošli obuku, dobili uniformu i bili plaćeni kada budu pozvani na izvršenje zadatka”.

Entitetski premijer Radovan Višković je najavio da će “sredstva za rezervni sastav policije biti planirana tek u budžetu za narednu godinu”.

Prethodno su zastupnici vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata dali punu podršku zakonskim izmjenama.

“Mislim da je ovo pravi potez. Svi smo se susretali sa nepogodama i vanrednim situacijama kada nam je trebalo obučenih mladih ljudi, onakvih kao što će biti u rezervnom sastavu policije”, rekao je Igor Žunić, predsjednik Kluba zastupnika SNSD-a u raspravi.

I drugi zastupnici vladajuće koalicije u entitetskom parlamentu izrazili su zadovoljstvo zbog uvođenja rezervnog sastava policije, jer smatraju da će to “mnogo značiti u slučajevima nepogoda, kao i u boljoj bezbjednosti građana tokom migrantske krize”.

Protivljenje opozicije

Ivanka Marković, zastupnica Srpske demokratske stranke, smatra da su “zakonske odredbe morale biti preciznije definisane, jer je dio njih tretiran u drugim zakonima”.

Navodi kako je “ostavljeno previše mogućnosti za veliku slobodu odlučivanja”.

Zastupnici opozicije najviše zamjerki imali su na član koji glasi: “Policijski službenik može lišiti slobode lice ako postoje osnovi sumnje da je to lice počinilo krivično djelo i ako postoji bilo koji razlog naveden u Zakonu o krivičnom postupku RS-a, a Ministarstvo je dužno da takvo lice bez odgađanja u zakonom utvrđenom roku sprovede nadležnom tužiocu.”

Zastupnik Partije demokratskog progresa Draško Stanivuković tražio je brisanje tog člana, navodeći da zakon nije ozbiljno pripremljen.

Prema obrazloženju ministra Lukača, “policija rezervnog sastava imaće ista ovlaštenja kao i redovna policija, kako bi bio postignut maksimalni nivo bezbjednosti lica i imovine, naročito u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize”.

Salkić: To treba politici

“Ukupan broj pripadnika rezervnog sastava policije može da bude do 20 odsto od ukupnog broja sistematizovanih radnih mjesta policijskih službenika. Pripadnicima rezervnog sastava policije tokom angažovanja pripada naknada u visini od 80 odsto prosječne plate u RS-u ostvarene u proteklom mjesecu”, navedeno je u zakonskom prijedlogu.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić ne smatra da postoje razlozi da taj entitet ima rezervni sastav policije, jer u ovom trenutku ima najmanje 7.000 zaposlenih u MUP-u RS-a, od kojih je svega oko 350 Bošnjaka i još manje Hrvata.

“Rezervni sastav policije ne treba građanima, već politici koja se provodi”, rekao je on uoči rasprave u entitetskom parlamentu.

Nastavak sjednice je u utorak, kada se očekuje rasprava o spornom Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

Izvor: Al Jazeera i agencije