SNS traži vanredne izbore u Vojvodini

Vladajuća stranka u Srbiji, Srpska napredna stranka, zatražila je od premijera Vojvodine Bojana Pajtića iz Demokratske stranke da podnese ostavku, te objavi vanredne pokrajinske izbore.

Naprednjaci smatraju da aktuelna vlast iz Demokratske stranke nema više legitimitet da vlada Vojvodinom, a da je dokaz tome  poraz na ponovljenim izborima koji su tokom proteklog vikenda održani u tri vojvođanska grada.

Pobjedom na ponovljenim pokrajinskim izborima u Srbobranu, Živko Nastić iz Srpske napredne stranke stekao je pravo da sjedne u klupu Skupštine Vojvodine, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić.

“U Srbobranu se pokazala jasna volja naših građana koji više ne mnogu da se mire sa jednom politikom koja traje već 13 godina, koja je našu opštinu dovela u nezavidan položaj”, kaže Nastić.

Dvotrećinska većina DS-a

Pobjeda na dva biračka mjesta na ponovljenim izborima, stranci Aleksandra Vučića ulila je nadu u političke promjene u cijeloj Vojvodini.

Naprednjaci su na papir stavili spisak grešaka aktuelne vlasti -među kojima je  i, kako tvrde, korištenje institucija za stranačke potrebe – predali ga predsjedniku Skupštine i zatražili vanredne izbore

“Mi želimo da kroz naše argumente i jednu vrstu političke akcije pozovemo predsednika Vlade da podnese ostavku”, rekao je Igor Mirović iz SNS-a.

Naprednjaci od vladajuće koalicije traže da se sama povuče sa vlasti jer trenutno nemaju kapaciteta da je obaraju u Skupštini.

“Demokratska stranka sa svojim koalicionim partnerima ima skoro dvotrećinsku većinu u Skupštini Vojvodine. Od 120 odbornika, njih 76 podržava aktuelnog premijera Bojana Pajtića”, javio je Subotić.

Zbog toga Demokratsku stranku ne zanima zahtjev njihovih protivnika i kažu da u Vojvodini nema promjena.

“Jedina promena je ta što je SNS sa 22 mandata kroz izbore uspela da uveća grupu na 23 mandata. Jedan mandat ne rešava ništa”, kaže Borislav Novaković iz Demokratske stranke.

Stav Pasztora

Sudbina pokrajinske Vlade  je u rukama predsjednika Skupštine Vojvodine Istvana Pasztora, koji smatra da trenutno nije vrijeme za vanredne izbore.

“Ja mislim da su izbori potvrda izborne volje u izbornoj jedinici tog dana kada su izbori bili organizovani. I mislim da se za druge potrebe objektivno ne mogu koristiti”, kaže Pasztor.

Ideološki suprostavljene vladajuće koalicije na republičkom i pokrajinskom nivou često dovode do sukoba dvije vlade.

Posljednja afera sa povećanim nivoom aflatoksina u mlijeku navela je Novi Sad da traži ostavku Vlade u Beogradu zbog navodne nesposobnosti,  dok je i sa suprotne strane stigao isti zahtjev, zbog, kako kažu, širenja panike.

Izvor: Al Jazeera