Snowden zatražio rusko državljanstvo, ali želi da zadrži američko

Snowden je stigao u Moskvu u maju 2013. godine (EPA)

Bivši saradnik američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden, koga traži Washington, rekao je danas da je podnio zahtjev za rusko državljanstvo, tek pošto je dobio stalni boravak u Rusiji gdje se nalazi od 2013. godine, prenosi Beta.

Tridesetsedmogodišnji Snowden objasnio je preko Twittera da je tražio da zadrži svoje američko državljanstvo, što je moguće poslije nedavne promjene ruskog zakona o državljanstvu i imigraciji.

Taj zahtjev uslijedio je nekoliko dana pošto je njegova partnerka Lindsay Mills objavila da je trudna.

“Poslije godina odvojenosti od naših roditelja moja supruga i ja nemamo nikakvu namjeru da budemo odvojeni od našeg sina”, napisao je Snowden na Twitteru. Takođe je objasnio da on i njegova supruga žele da ostanu Amerikanci i da podižu sina u “skladu sa svim američkim vrijednostima koje vole, uključujući slobodu izražavanja”.

Snowdenov advokat Anatolij Kučerena je 22. oktobra objasnio da je boravak Snowdenu produžen na neodređeno vrijeme i da je to omogućeno zahvaljujući nedavnim izmjenama ruskog zakona o imigraciji.

Snowden je do sada imao prvo na azil u trajanju od godinu dana, potom je dobio boravišnu dozvolu na tri godine, koja je produžena 2017.

Prijeti mu 30 godina zatvora

Bivši saradnik američke NSA našao je utočište u Rusiji 2013. godine pošto je pobjegao iz SAD-a. Snowden se u SAD suočava sa optužbama za špijunažu jer je otkrio globalni program prisluškivanja i praćenja koji je NSA sprovodila u SAD i širom svijeta.

U augustu je američki predsjednik Donald Trump rekao da će “baciti pogled” na moguće pomilovanje Snowdena kome u SAD prijeti do 30 godina zatvora zbog optužbi za špijunažu.

Snowden kome je oduzet američki pasoš na zahtev Washingtona stigao je u Moskvu u maju 2013. godine. Stigao je iz Hong Konga i sa namjerom da se skloni u Latinskoj Americi. Na kraju je bio blokiran u Rusiji gdje je dobio azil.

Izvor: Agencije