Snijeg otežava saobraćaj u regiji

Prvi snijeg koji od sinoć pada u glavnom gradu Srbije dostigao je visinu od 10 centimetara (Anadolija)

Najveći dio regije je pod snježnim pokrivačem. Prvi snijeg pao je sinoć u Srbiji, a već treći dan bijeli se i dio Hrvatske. Snijega ima u Varaždinu, Lici, Gorskom Kotaru – gdje je izdato upozorenje vozačima.

Otežan je saobraćaj i u Sarajevu. Prema posljednjim mjerenjima, u bh. prijestolnici napadalo je više od 20 centimetara snijega. Na terenu je 49 vozila i više od 150 čistača Javnog preduzeća Rad, iz kojeg javljaju da za sada čiste samo ulice prvog prioriteta.

Meteorolozi najavljuju prestanak padavina tek sutra, a u narednim danima razvedravanje i dodatno zahlađenje.

Snježne padavine uvjetovale su i osjetni pad temperature u regiji [Anadolija]

U BiH se saobraća po mokrim i klizavim putevima, dok na dionicama cesta preko planinskih prijevoja ima ugaženog snijega i poledice.

Najviše snijega palo je na Bjelašnici, gdje je jutros izmjereno 56 centimetara, zatim u Gacku (30) i u Sarajevu (27).

Zbog ugaženog snijega zabrana je prometa za teretna vozila i tegljače preko Romanije, prenosi Fena.

Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozorava se na moguće odrone kamenja i zemlje.

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Pucanje vodovodnih cijevi u Beogradu

U većem dijelu Srbije jutros pada snijeg, a tokom prijepodneva očekuje se stvaranje snježnog pokrivača visine od pet do 10 centimetara.

Prvi snijeg koji od sinoć pada u glavnom gradu je dostigao 10 centimetara, dok je u višim predjelima Zlatara, Jadovnika, Javora i okolnih planina, visina snježnog pokrivača jutros i do 40 centimetara, a jutarnja temperatura je oko minus pet stepeni.

U Beogradu je snijeg počeo padati oko 20 sati u subotu, ali zastoja u javnom prijevozu nije bilo. U dijelovima grada je došlo do pucanja vodovodnih cijevi, ali su gradske vlasti obećale da će to biti riješeno.

U Srbiji će danas biti oblačno i hladno, povremeno sa snijegom, a u planinskim predjelima uz povećanje visine snježnog pokrivača, saopćio je RHMZ Srbije, prenosi Anadolija.

Auto-moto savez Srbije (AMMS) upozorava da su česta proklizavanja vozila, posebno na usponima i prijevojima, koja mogu uzrokovati prekide u saobraćaju, zbog čega se vozačima savjetuje da ne koče naglo i da voze na dovoljnom odstojanju.

Zbog obilnijih padavina i naglog otapanja snijega na području općine Vlasotince, na jugu Srbije, jučer je proglašena vanredna situacija, ali nema ugroženog stanovništva ni domaćinstava, saopćio je MUP Srbije.

Vanredna situacija u toj općini i pet okolnih sela proglašena je iz preventivnih razloga kako bi se angažirala dodatna mehanizacija.

To mjesto nakon dva dana ima vodu, ali samo tehničku. Dok tri uzastopna uzorka Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu ne potvrde ispravnost vode, gradom će kružiti cisterne, prenosi Tanjug.

U većem dijelu Srbije od jutros pada snijeg

Klizav kolovoz u Crnoj Gori

Snijeg je zabijelio i sjever Crne Gore, pa je većina gradova jutros osvanula pod snježnim prekrivačem.

Najviše je zabilježeno na Žabljaku, gdje je jutros izmjereno 49 centimetara, a kako javljaju crnogorski mediji, snijeg na tom području i dalje pada.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore, u Kolašinu je palo 45 centimetara snijega, Šavniku 30, u Pljevljima je izmjereno 29, a Andrijevici 26 centimetara snježnog pokrivača.

Kako je saopćeno iz Auto-moto saveza Crne Gore (AMCG), danas se saobraća po klizavim kolovozima, pa se vozači upozoravaju na opreznu vožnju i upotrebu zimske opreme, prenosi Anadolija.

Poledica u Hrvatskoj

Snježne padavine zahvatile su i Slavoniju i Dalmaciju. Susnježica, mokri i skliski kolnici, ali i jaki vjetar stvaraju probleme u saobraćaju zbog čega su neke ceste zatvorene za neke grupe vozila, izvještava HAK.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u Gorskom kotaru i Lici te dijelom u centralnoj Hrvatskoj. Mogući su odroni duž Jadranske magistrale i na cestama u gorju te poledica, posebno na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost, upozorava HAK.

U Hrvatskoj se danas očekuje umjereno do pretežno oblačno, na srednjem i južnom Jadranu mjestimice s kišom, a u gorskim područjima i unutrašnjosti Dalmacije te posebno u Slavoniji uz snijeg. U drugom dijelu dana očekuje se prestanak padavina, a navečer i prema kraju dana sa sjeverozapada i djelomično razvedravanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije