Smrtonosni napad separatista na kineski konzulat

Nakon napada Kina je zatražila od Pakistana da pojača sigurnost (Reuters)

Naoružani separatisti napali su u petak kineski konzulat u pakistanskom južnom gradu Karachiju, a u pucnjavi koja je trajala sat vremena poginula su dva pakistanska civila, dva policajca i trojica napadača, saopćili su pakistanski zvaničnici.

Poginuli civili su otac i sin koji su došli u konzulat da podignu vize za odlazak u Kinu, navela je policija, prenio je AP.

Sve kineske diplomate i osoblje konzulata sigurni su i niko od njih nije povrijeđen tokom napada, izjavio je policijski zvaničnik Amir Shaikh.

Odgovornost preuzela oružana grupa

Oni su evakuirani iz tog područja ubrzo nakon napada i odvedeni na sigurnu lokaciju.

Napad za koji je odgovornost preuzela oružana grupa iz jugozapadne pakistanske pokrajine Beludžistan predstavlja pokušaj separatista da napadnu Kinu, bliskog saveznika Pakistana, a koja je znatno investirala u izgradnju puteva i saobraćaja u toj zemlji, uključujući i ulaganja u Beludžistan.

Nakon napada Kina je zatražila od Pakistana da pojača sigurnost, a glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova izjavio je da se Kina neće povući iz posljednjih velikih projekata u Pakistanu.

Pakistanski premijer Imran Khan osudio je napad, opisujući ga kao dio konspiracije protiv pakistanske i kineske ekonomske i strateške saradnje.

“Donesena su dva mrtva policajca i jedan radnik službe osiguranja koji je ranjen u eksploziji”, rekao je ranije za Reuters Seemin Jamali, ljekar u bolnici Jinnah u Karachiju.

Tamošnji mediji javili su ranije da je nekoliko osoba – neki javljaju dvije, a neki do četiri – u petak ujutro napalo kineski konzulat, na koji su pucali, a čule su se i eksplozije, prenosi Hina.

Izvor: Agencije