Oglasi

Smrtna kazna silovatelju i ubici sedmogodišnje djevojčice

Ubistvo djevojčice izazvalo je proteste širom Pakistana, a zahvaljujući medijskoj kampanji ubica je uhapšen nakon više godina na slobodi.
Stotine stanovnika demonstrirale su kad je pronađeno Zainabino tijelo, a dvoje je ubijeno kad su policajci ispalili metkeEPA

Pakistanski sud osudio je u subotu serijskog ubicu na smrt zbog silovanja i ubistva sedmogodišnje djevojčice, rekao je tužitelj.

Ubistvo djevojčice izazvalo je širom zemlje proteste i kritike vlade zbog nedjelovanja, a zahvaljujući medijskoj kampanji on je uhapšen nakon više godina na slobodi.

Policija je pronašla tijelo djevojčice Zainab Ansari u kontejneru za smeće u okrugu Kasur pored Lahorea na istoku zemlje sredinom januara, četiri dana nakon prijave njezina nestanka.   

Stanovnici tog područja rekli su da se radi o ubistvu, 12. takvom zlodjelu u toj godini. Policijski istražitelji nakon istrage su objavili da se DNK s tijela osam djevojčica, uključujući Zainab, podudara s DNK ubice Imrana Alija (24).

On je rekao da će se Aliju suditi za ostale slučajeve naknadno.

Dvoje ljudi ubijeno na protestima

Stotine stanovnika demonstrirale su kad je pronađeno Zainabino tijelo, a dvoje je ubijeno kad su policajci, u nastojanju da se demonstranti raziđu, ispalili metke.

Policija je identificirala Alija kao jednog od njenih susjeda, a snimke nadzornih kamera na dan kad je Zinaib oteta pokazuju je kako mirno korača uz muškarca.

U istom okrugu, Kasuru, od 2015. vodi se zasebna istraga brojne nestale djece, a riječ je o pedofilskom krugu povezanom s istaknutom porodicom u tom području. U sklopu te istrage, tvrde vlasti, dvije su osobe optužene za zlostavljane stotine djece u tom okrugu.

U Pakistanu se na dan prijavljuje blizu deset slučajeva zlostavljanja djece, prema podacima Sahila, organizacije za zaštitu djece.

Zainabin slučaj pokrenuo je raspravu u Pakistanu o tome treba li djecu podučiti kako da se čuvaju od seksualnog zlostavljanja, koje je tabu tema u toj muslimanski većinskoj zemlji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.