Smijenjen Bećirović, Lagumdžija ‘na čekanju’

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine smijenili su dosadašnjeg predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg ovog doma Denisa Bećirovića, nekoliko sati nakon što su poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) povukli sa dnevnog reda tačku koja se odnosi na njihovu inicijativu za smjenu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžije.

U drugom krugu glasanja Bećirović, član Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, smijenjen je sa 21 glasom za, 14 protiv i četiri suzdržana, javila je Fena.

Smjenu Bećirovića zatražila je u augustu Srpska demokratska stranka (SDS), nakon što je uputio otvoreno pismo predsjedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću, “protestirajući zbog njegovog stava da je Republika Srpska (RS) država”.

Agencija Anadolija podsjeća da je, prilikom posjete predsjednika Narodne skupštine RS-a Igora Radojičića Beogradu, predsjednik Skupštine Srbije tokom obraćanja novinarima sve vrijeme RS oslovljavao kao državu i zemlju.

Smjenu Bećirovića naknadno su zatražili i Stranka demokratske akcije (SDA) te SNSD.

U prvom krugu glasanja nije postignuta entitetska većina te je inicijativa upućena komisiji Kolegija na usaglašavanje.

Kolegij nije postigao usaglašenost te se pristupilo drugom krugu glasanja. Po raspoloživim informacijama, za smjenu su glasali svi poslanici iz RS-a, SDA i Hrvatske stranke prava (HSP) Bosne i Hercegovine, protiv su bili Savez za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine, SDPBiH te Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) 1990.

Suzdržani su bili poslanici Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB), Stranke za Bosnu i Hercegovinu te HDZBiH.

U okviru ove tačke odlučeno je da će izbor prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma biti izvršen na sljedećoj sjednici Predstavničkog doma.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine završena je nakon usvajanja niza zakona i zaključaka.

Povučen zahtjev za smjenu Lagumdžije

Poslanici SNSD-a su ranije na sjednici povukli sa dnevnog reda tačku koja se odnosi na njihovu inicijativu za smjenu ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije.

Najteža politička kriza

Član bh. Predsjedništva Željko Komšić i ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Patrick Moon konstatirali su u utorak da se Bosna i Hercegovina nalazi u vjerovatno najtežoj političkoj krizi nakon okončanja ratnih sukoba, saopćeno je iz državnog Predsjedništva.

Moon je istakao da Bosna i hercegovina i dalje uživa podršku njegove zemlje, posebno u dijelu koji se odnosi na proces uključenja u NATO te dobijanje kandidatskog statusa u Evropskoj uniji (EU).

Komšić, donedavni član vrha SDPBiH, izrazio je zabrinutost zbog sadašnjeg stanja u Bosni i Hercegovini i očiglednog zaustavljanja svih procesa koji se tiču NATO-a i EU.

Nakon insistiranja Kluba poslanika SDA da se o skidanju ove tačke sa dnevnog reda izjasni Predstavnički dom, a što predviđa i Poslovnik, zamjenik predsjedavajućeg ovog doma Milorad Živković povukao je inicijativu Kluba poslanika SNSD-a o rekonstrukciji Vijeća ministara Bosne i Hercegovine razrješenjem Lagumdžije.

“Povlačimo inicijativu, jer su se i stranke iz RS-a opametile. Onaj ko da bolju ponudu – naš je partner”, rekao je Živković.

O inicijativi za Lagumdžijinu smjenu trebalo se raspravljati na sjednici koja je bila zakazana za 27. septembar, ali je ona odgođena zbog puta ministra u New York.

Sjednica koja je bila zakazana za 5. oktobar odgođena je nakon što su poslanici klubova SNSD-a i SDS-a obavijestili predsjedavajućeg Predstavničkog doma Božu Ljubića da nisu u mogućnosti prisustvovati sjednici, jer je zakazana bez dnevnog reda i u predvečerje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

U obrazloženju inicijative navedeno je da je Lagumdžija prekršio Ustav i zakone Bosne i Hercegovine kada je Stalnoj misiji Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima (UN) izdao instrukciju da glasa za rezoluciju o Siriji u Generalnoj skupštini UN-a, iako o tome Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije zauzelo zvaničan stav, podsjeća Srna.

Smjena Ahmetovića

Dan ranije Dom naroda Parlamentarne skupštine potvrdio je odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara o smjeni ministara sigurnosti i odbrane Bosne i Hercegovine, Sadika Ahmetovića i Muhameda Ibrahimovića, te zamjenika ministra finansija i trezora Fuada Kasumovića, kadrova SDA.

Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda ovu je odluku donio na inicijativu SDPBiH, a odluku je početkom jula potvrdio Predstavnički dom državnog Parlamenta.

Kako je navedeno u Odluci, ona stupa na snagu danom potvrđivanja od Parlamentarne skupštine.

Rukovodstva SDPBiH i SBBBiH dogovorila su se u junu da SBBBiH uđe u vlast na nivou Bosne i Hercegovine i četiri kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Nakon toga, predsjednik SBBBiH Fahrudin Radončić kazao je u intervjuu za Al Jazeeru kako će biti novi ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije