Smerč i Pancir: Oružja koja je Putin preporučio Srbiji

Pancir je stvoren kako bi ruskim trupama pružio podršku u slučaju napada američkih lovačkih aviona A-10 Thunderbolt i borbenih helikoptera Apache (EPA)

Višecijevni raketni bacač Smerč i hibridni protivavionski sistem Pancir S1 oružja su koja je ruski predsjednik Vladimir Putin preporučio Srbiji, navodi agencija Tanjug pozivajući se na Radio-televiziju Srbije (RTS).

Ističe se da Smerč važi za jedan od najefikasnijih raketnih bacača u svijetu, dok Pancir predstavlja osnovu protivzračne odbrane u desetak država svijeta, uključujući Rusiju i Kinu.

Ruski teški višecijevni raketni bacač BM-30 Smerč (“vrtlog”) ispaljuje 12 raketa kalibra 300 milimetara s maksimalnim dometom 90 kilometara, a, osim Rusije, taj bacač nalazi se u naoružanju 20-ak armija na svijetu, uključujući Alžir, Armeniju, Siriju, Kinu, Venecuelu, Kuvajt, Pakistan i Indiju.

Minimalni domet rakete jest 20 kilometara, a raketni bacač može biti montiran na dva tipa vozila – ruski MZKT MAZ-543 8×8 i češku Tatru, koji mogu razviti maksimalnu brzinu 60 km/h, dok je autonomija vozila otprilike 850 kilometara.

Kako bi vozilo bilo stabilno tokom ispaljivanja projektila, Smerč je opremljen i sklopivim nogama, smještenim kraj prednjih i zadnjih točkova.

Koristi sedam različitih projektila, uključujući kasetne protivpješadijske i protivtenkovske mine, visokoeksplozivne protivtenkovske bojeve glave, parčadne i termobarične bojeve glave i smatra se jednim od najefikasnijih raketnih bacača na svijetu.

‘Ubica Apachea’

Razvoj Pancira, koji se naziva i “ubica Apachea” i aviona A-10, počeo je 1989, kada su, shodno političkim promjenama u svijetu, izmijenjene i tehničke specifikacije oružja koje je potrebno ruskoj armiji.

Stvoren je kako bi trupama pružio podršku u slučaju napada američkih lovačkih aviona A-10 Thunderbolt i borbenih helikoptera Apache.

Taj sistem predstavlja promjene taktičkih pretpostavki ruske vojske, pa je novi hibridni sistem, koji uključuje protivavionske projektile i protivavionske topove, stvoren kako bi se pružila direktna podrška trupama na terenu, ali i protivavionskim sistemima velikog dometa, kao što su S-300 i S-400.

Svaki od tih sistema može funkcionisati samostalno, ali u idealnim konfiguracijama baterije čini deset lansera praćenih mobilnim komandnim centrima i montira se na više različitih vozila, uključujući kamione i gusjeničare.

Naoružanje čini 12 projektila 57E6 ili 9M335 i dva automatska topa kalibra 30 milimetara, koji ispaljuju do 2.500 granata u minuti.

Pancir može napasti do četiri cilja istovremeno, oba projektila koja se koriste dvostepena su i osnovu čini bojeva glava s 20 kilograma eksploziva i blizinskim upaljačem.

Može gađati mete na daljinama od 1,2 do 20 kilometara.

Pancir se nalazi u naoružanju armija Alžira, Irana, Iraka, Jordana, Omana, Rusije, Sirije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Vijetnama, navodi RTS.

Izvor: Agencije