Slučaj ‘Skripalj’: Lavrov poručio Londonu da obuzda živce

Lavrov je ocijenio da bi bilo bolje za sve da Velika Britanija ostane mirna (EPA)

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u sredu, povodom slučaja trovanja nervnim agensom u Engleskoj bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke, da je Velikoj Britaniji “bolje da obuzda nerve”.

Agencija TASS prenosi da je Lavrov o slučaju trovanja nekadašnjeg pukovnika ruske vojne obaveštajne agencije GRU govorio na konferenciji za novinare nakon razgovora sa šefom japanske diplomatije Tarom Konom.

“Bilo bi dobro za sve, a pre svega za London, kada bi britanske vlasti obuzdale nerve i pokušale da ostanu mirne”, rekao je Lavrov.

Navodi se da je on ocenio da je time što je London nabrzinu izneo optužbe na račun Rusije iako je istraga još u toku “veoma zanimljiv presedan pridodat anglosaksonskom pravosudnom sistemu”.

‘Rusija postavlja konkretna pitanja’

Lavrov je izneo tvrdnju da Moskva u vezi sa slučajem “Skripalj” postavlja profesionalna i konkretna pitanja.

“Naša pitanja su potpuno profesionalna, jasna i konkretna, nema ničega nevažnog u vezi sa njima što ne može da se kaže u vezi sa pozicijom britanske vlade”, naveo je Lavrov.

Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija 4. marta pronađeni u nesvesnom stanju na klupi u Salisburiju, nakon čega su hospitalizovani i nalaze se u teškom stanju.

Britanske vlasti optužile su Rusiju za trovanje, što je Moskva odbacila.

Izvor: Agencije