Slučaj ‘Potočari’: Policajcima ukinut pritvor

Viši sud u Beogradu ukinuo je pritvor Milanu Dumanoviću i Mladenu Trboviću, optuženima za odavanje tajne u slučaju “Potočari”.

Policajci su izašli iz pritvora, u kojem su bili od 31. decembra, da se brane sa slobode. Oni su ranije za Al Jazeeru naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starješina, bez legitimacija poslani na tajni zadatak u Potočare 11. jula. 2015. godine tokom posjete premijera Srbije Aleksandra Vučića Srebrenici.

Glasnogovornica suda Bojana Stanković u izjavi za Tanjug precizirala je da je krivično vanraspravno vijeće nakon podignutog optužnog prijedloga danas donijelo rješenje kojim je Dumanoviću i Trboviću ukinut pritvor, a imajući u vidu da su u toku istrage ispitani predloženi svjedoci i osigurani dokazi, pa su prestali postojati razlozi zbog kojih je pritvor određen okrivljenima. 

Krivično vijeće također je ocijenilo da ne važe razlozi iz prijedloga višeg javnog tužioca da se okrivljenima odredi pritvor po drugom osnovu, odnosno zbog postojanja naročitih okolnosti da će okrivljeni ponoviti krivično djelo u kratkom periodu, dodala je Stanković.

Pravo na žalbu

Protiv ovog rješenja javni tužilac ima pravo uložiti žalbe u roku tri dana od prijema rješenja.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnijelo je jučer sudu optužni prijedlog protiv Dumanovića i Trbovića, kojim ih tereti za odavanje službene tajne u vezi s njihovim aktivnostima prilikom posjete premijera Srbije Potočarima u julu 2015. godine, kada je napadnut.

Nakon saslušanja svih svjedoka tužilaštvo je podiglo optužni akt i zatražilo od suda da im pritvor odredi iz razloga da ne bi ponovili krivično djelo. 

Izvor: Al Jazeera i agencije