Slovenski parlament potvrdio novu vladu

Slovenski parlament u četvrtak je na izvanrednoj sjednici s 45 glasova za i 34 protiv potvrdio novu koalicijsku vladu Marjana Šareca, koja će djelovati kao manjinska uz potporu krajnje ljevice.

Marjan Šarec, diplomirani glumac koji je do sada imao iskustva samo u lokalnoj politici kao gradonačelnik općine Kamnik, kao 40-godišnjak do sada je najmlađi premijer u povijesti samostalne Slovenije.

Njegovu vladu sastavlja 5 stranaka ljevice i liberalnog centra i formalno je manjinska, no podršku u parlamentu temeljem posebnog protokola o saradnji osigurava im devet glasova stranke Ljevica (L) koja se  večeras suzdržala od glasovanja prilikom potvrde ministarske liste.

U novoj vladi sudjeluju i stranke iz prijašnje vlade Mire Cerara koji je potvrđen za novog ministra vanjskih poslova.

Šarec je prije glasanjau parlamentu kazao da je glavni prioritet njegove vlade sređivanje stanja u javnom zdravstvu, te da poziva na konstruktivnost i odgovorno djelovanje svih resora.

Nakon neuspjeha Slovenske demokratske stranke – SDS, koja je na izborima osvojila najviše glasova, nastala je koalicija pet lijevih stranaka, koju je uspio sastaviti Marjan Šarec sa svojom Listom Marjana Šarca – LMŠ.

Lista je uspjela dobiti većinu u parlamentu, pa je Šarec prošlog mjeseca imenovan mandatarom za sastav nove vlade, 13. po redu od kako je Slovenija samostalna država, prenosi Hina.

Protokol o saradnji s Ljevicom

Koalicija nema formalnu većinu u parlamentu, ali je sklopila protokol o saradnji s Ljevicom, što joj u parlamentu sa 90 zastupnika osigurava 52 glasa.

Vanredna sjednica u četvrtak s glasanjem o novoj vladi počinje u 10:00 sati, a za imenovanje vlade potrebna je većina glasova na sjednici prisutnih zastupnika.

Šarec će na sjednici održati programski govor, kojim će, kako se očekuje, iznijeti prioritete buduće vladajuće koalicije.

U njoj su, između ostalig, i Stranka modernog centra – SMC dosadašnjeg premijera Mire Cerara te Demokratska stranka penzionera Karla Erjavca, koji u budućoj vladi dobivaju nova mjesta – Cerar kao ministar vanjskih poslova, a Erjavec kao ministar odbrane.

Dosadašnji čelnik Socijaldemokrata – SD Dejan Židan, također član vladajućih u novoimenovanoj Šarčevoj vladi, već je izabran za novog predsjednika parlamenta.

Šarec je u svojim nastupima nakon izbora za mandatara najavio da će mu prioritet biti saniranje stanja u zdravstvenom sistemu te efikasnije djelovanje javne uprave i javnih preduzeća, dok u vanjskoj politici neće biti većih promjena.

Otvoreni za dijalog s Hrvatskom

Budući šef diplomatije Miro Cerar, čija je vlada tužila Hrvatsku zbog arbitraže o granici sudu EU-a izjavio je da će nova vlada i dalje inzistirati na provedbi odluke koju Hrvatska ne priznaje, ali da je “otvoren za dijalog” koji bi doveo do realizacije arbitražne presude.

Šarčeva vlada odmah nakon izglasavanja podrške trebala bi položiti zakletvu i početi djelovati.

Mišljenja analitičara o njenom trajanju i stabilnosti su različita, a mnogi spominju da Šarec nema dovoljno iskustva u politici na državnom nivou te da je u vladi mnogo strana, čiju će visoku političku saradnju teško biti postići, što se pokazalo već i u dosadašnjoj Cerarovoj, koja je imala tri koalicijske sastavnice.

Izvor: Al Jazeera i agencije